IZ ZAGREBA NE JENJAVAJU NAPADI NA SRBIJU: Milanović vređa Vučića, zagrebački nadbiskupi osporavaju ubijanje srpske dece u NDH
Foto: EPA / Martial Trezzini

POLITIKA

IZ ZAGREBA NE JENJAVAJU NAPADI NA SRBIJU: Milanović vređa Vučića, zagrebački nadbiskupi osporavaju ubijanje srpske dece u NDH

Politika -

Nakon zabrane da predsednik Srbije poseti Jasenovac, komšije više ne biraju sredstva u napadima - padaju teške reče, ali i pretnje na internetu

Hrvatska histerija i hajka na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne jenjava! Nakon zabrane posete Jasenovcu, pa sramnih poruka hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da će tamo Vučića voditi za ruku, sada su počeli i na društvenim mrežama da prete predsedniku Srbije, a uključili su se čak i nadbiskupi, koji bi da menjaju istoriju i dečje logore u Hrvatskoj prekrštaju u prihvatilišta za decu!

Najpre je Milanović, nakon što je potvrdio da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je tražio da poseti Jasenovac, uputio sramnu poruku:

Zoran Milanović
foto: EPA / Martial Trezzini

- Što se tiče odlaska u Jasenovac, na kraju ću ga ja tamo odvesti za ruku ako ne bude išlo drukčije - poručio je on.

Uporedo s ovom njegovom izjavom, usledili su brutalni komentari na društvenim mrežama u kojima se Vučiću čak i otvoreno preti.

- Ako Vučić toliko želi u taj Jasenovac i ako je toliko opčinjen njime, može slobodno doći da ga tamo zakopamo. Imaće privilegiju da ostane tamo zauvek - napisao je jedan tviteraš iz Hrvatske, na šta su se nizali komentari odobravanja, ali i nove pretnje predsedniku Srbije.

U čitavu histeriju uključili su se čak i zagrebački nadbiskupi, predvođeni Josipom Bozanićem, koji su dolili ulje na vatru pokrštanjem dečjeg logora. Oni su u spornom pismu, upućenom patrijarhu SPC Porfiriju, naveli da su logori NDH za decu u Jastrebarskom i Sisku bili prihvatilišta u kojima su deca lečena, hranjena i gde su imali svaku vrstu pomoći.

Odgovor

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je predsedniku Hrvatske i poručio da niko ne treba predsednika Srbije da vodi za ruku u Jasenovac.

- Dovoljno bi bilo da se unuku jasenovačke žrtve dopusti da ode sam, bez pratnje i pompe - naglasio je Vulin.

Osvrnuo se i na poruku biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine.

- Ako su srpska deca u Jastrebarskom i Sisku bila u sirotištu, a ne u logoru, onda nam Biskupska konferencija Hrvatske duguje odgovor na pitanje ko je hiljade srpske dece učinio siročadima. Od crkve koja je vikara ustaške vojske Alojzija Stepinca proglasila blaženim i zamalo svecem i ne može se očekivati da dopusti da među svecima ima mesta za poklanu srpsku decu jastrebarsku i sisačku. Ako na nebu ima mesta za ustaškog vikara Stepinca, ne može biti mesta i za decu koju su ustaše poklale - kazao je Vulin.

Zamena teza

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da ovakvo ponašanje Hrvata nije ništa novo, niti neočekivano.

Miodrag Linta
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- U Hrvatskoj od dolaska Tuđmana traje proces revizije istorije. U Hrvatskoj se ustaški zlikovci smatraju patriotama i borcima za slobodu i nacionalno oslobođenje, a genocidna NDH pravom i istinskom državom hrvatskog naroda, koncentracioni logor Jasenovac se smatra radnim logorom jer su logoraši tobože imali pristojne uslove života... Dakle, ova izjava dela hrvatskih biskupa je skandalozna i apsolutna laž, ali je očekivana, nažalost, jer u Hrvatskoj se u suštini hoće pokazati da su ustaše bile oslobodioci, a partizani okupatori. Potpuna zamena teza, koja jasno pokazuje da se hrvatsko društvo i narod nisu suočili sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću i da nemaju snage da postanu istinski demokratska država koja bi poštovala demokratske vrednosti sveta - kazao je Linta.

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA / Martial Trezzini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track