UDARCI NA HRVATSKU IZ AMERIKE I AUSTRIJE! Milanović ne zna šta će: Da zamaže oči javnosti NAPADA SRBIJU I DAJE SKANDALOZNE IZJAVE
Foto: EPA / Christian Bruna, Profimedia, Shutterstock

USIJANJE

UDARCI NA HRVATSKU IZ AMERIKE I AUSTRIJE! Milanović ne zna šta će: Da zamaže oči javnosti NAPADA SRBIJU I DAJE SKANDALOZNE IZJAVE

Politika -

Skandaloze izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i tvrdnje grupe hrvatskih biskupa o Jastrebarskom i Sisku otvaraju duboke rane srpskog naroda

U otvorenom pismu adresovanom na patrijarha srpskog Porfirija, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem tvrde da su logori Nezavisne Države Hrvatske za decu u Jastrebarskom i Sisku bili prihvatilišta u kojima su deca lečena, hranjena i gde su imali svaku vrstu pomoći.

Oni negiraju da su ovo bila jedina mesta u Evropi tokom Drugog svetskog rata u kojima su žrtve bila deca, mahom iz srpskih porodica, kao i da su pomenute časne sestre zapamćene po teroru nad srpskim, romskim i jevrejskim siročićima, među kojima i po brutalnosti daleko čuvena Pulherija Barta.

Simfonijski sa crkvom deluje i politički vrh Hrvatske, pa i hrvatski tviter korisnici koji predlažu da bi srpskog predsedika Aleksandra Vučiča trebalo zakopati u Jasenovcu.

Istoričar Nebojša Damjanović, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i Dušan Bastašić iz Udruženja Jadovno 1941. godine istakli su da je stanje u hrvatskoj omladini zabrinjavajuće, jer ne uče o istorijskoj istini.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Istoriča Damjanović istakao je da je koncentracioni logor za decu kratko postojao u Hrvatskoj.

- Tu je pre svega bilo srpske dece, međutim u svim logorima je bilo dece. Samo za decu bio je taj kratkotrajni logor. Mi brojeve ne znamo i pitanje je da li ćemo ih mi ikada znati. Različite su slike - kaže Damjanović.

- Partizani su streljali sestre za koje su mislili da su bile loše prema deci. To je opšta slika. Sama ta ustaška straža bila je puna nesklonosti, mnoga od te dece su spasena, podeljena po hrvatskim porodicama. Slika je složena, ali u celini je užasna. Ono što nama nije jasno, tu najmanju decu partizani su ostavili. Poveli su stariju decu, i vodili ih u borbene jedinice - kaže Damjanović.

Bastašić ističe da je uloga katoličke crkve u NDH ima svoj kontinuitet još pre Drugog svetskog rata.

- Na stotine župnika učestvovali su u egzekucijama i bili u formacijama NDH. U poslednjih deset godina feljtoni katoličke crkve pokušavaju da ospore dešavanja u Glinskoj crkvi. Produkuje se neka svoja istina koja može navesti hrvatsku omladinu da učini ono što su nekada činili. Vidim opasnost za Srbe na prostorima Republike Srpske. Sve ovo o čemu pričamo je važno zbog istorijske istine. Ono što nam se dešavalo tokom dvadesetog veka, može opet da nam se dogodi - kaže Dušan Bastašić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Onaj ko kaže da se neće ponoviti dvadeseti vek, ne želi nam dobro. Ove eskalacije deluju kao da su podstaknute sa strane - kaže Bastašić.

Orkestrirana kampanja crkve i politike, ali i Tvitera Dobrosavljević kaže da se to događa uvek oko godišnjice Oluje.

- Prvo je u Austriji donela zabrana neonacističkih sukova, a to se posebno odnosilo na skupove Hrvata koji su dolazili da obeležavaju ono što se dogodilo u Blajburgu. Ne treba upadati u zamku licitiranja brojava, ali najvažnije od svega je način na koji su stradali ti ljudi. Poenta NDH je sumrak i pomračenje ljudske svesti - kaže Dobrosavljavić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Takođe, Muzej genocida u Vašingtovnu je napao Hrvatsku državu zbog logora u Jastrebarskom. Ne da su deca samo umirala. Suština je da su oni želeli da konvertuju tu decu u nešto drugo. Sve ovo što se sada dešava je reagovanje hrvatske politike, jer nisu prošli onako kako su želeli da prođu - kaže Dorosavljević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track