VUČIĆ I SANČEZ SE OBRATILI JAVNOSTI: Španija je uvek iskren prijatelj Srbije! ŠPANSKI PREMIJER: Pomoćićemo da se pridružite EU!
Foto: Printscreen/PINK

prva poseta srbiji

VUČIĆ I SANČEZ SE OBRATILI JAVNOSTI: Španija je uvek iskren prijatelj Srbije! ŠPANSKI PREMIJER: Pomoćićemo da se pridružite EU!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa premijerom Španije Pedrom Sančesom, na početku njegove četvorodnevne turneje po Zapadnom Balkanu i posle posle sastanka obraćaju se javnosti.

- Ponosan sam i srećan što prvi put u istoriji Srbije mogu da ugostim španskog premijera. Zaista je bilo zadovoljstvo i čast razgovarati sa Sančezom. Srbija doživljava Španiju kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Ove godine smo uvećali trgovinsku razmenu, tako da očekujemo da prvi put u istoriji naših odnosa pređemo milijardu evra razmene - rekao je Vučić nakon sastanka sa Sančezom.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PINK

- Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, značajno smo uvećali trgovinsku razmenu u poslednje vreme. Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Španije.

"Nastavićemo sa kupovinom opreme od kraljevine Španije, razgovarali smo o mnogim projektima za koje su prijatelji iz Španije zainteresovani. Razgovaramo o unapređenju odnosa kako bismo postigli što bolje rezultate", rekao je.

Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine i Vučić kaže da je zahvalio Španiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Potom se obratio i španski premijer Sančez koji je rekao:

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PINK

- Hvala vam na divnom prijemu. razgovarali smo o raznim temama.

Sančez je naglasio divljenje Nikoli Jokiću na sastanku sa Vučićem i da obojica predsednika vole košarku.

Španac ističe da Španija i dalje podržava proširenje EU.

- Vi ste Evropa - poručio je Sančez.

- Bilateralni odnosi Srbije i Španije su prijateljski, bez otvorenih pitanja, a Madrid i Beograd jedan drugom pružaju podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje. Španija je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Srbiji pruža i podršku u procesu evropskih integracija.

Želim da znate da Srbija i Španiji ima prijatelja koji će pomoći da se pridružite Evropskoj uniji. Španija su zemlje prijatelji odavno, mnogo toga nas vezuje, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta. Mi podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu i uvek ćemo zagovarati razgovor, ali uz poštovanje teritorijalnog inetgriteta.

Pedro Sančes, Premijer Španije, Aleksandar Vučić, Palata Srbije
foto: Printscreen/RTS

Uoči sastanka, Vučić je Sančesu priredio svečani doček ispred Palate "Srbija", nakon što je španskog premijera na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Posetu Beogradu Sančes će završiti sutra, sastankom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Španski premijer će do 1. avgusta posetiti i Sarajevo, Mostar, Podgoricu, Skoplje i Tiranu. Španija je jedna od pet članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jedine ekonomije među zapadnobalkanskom šestorkom koju Sančes neće posetiti tokom turneje.

Sančes dolazi u posetu regionu sa ciljem da "ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja" EU na Zapadni Balkan, naveli su nedavno španski mediji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track