OVAKO DANAS IZGLEDA ČOVEK NAKON ČIJEG IZVEŠTAJA SU NAS BOMBARDOVALI: Kurti objavio fotografiju sa političarom koga pamtimo po zlu
Foto: EPA, Shutterstock, Printscreen/RTS, Instagram

susret u vašingtonu

OVAKO DANAS IZGLEDA ČOVEK NAKON ČIJEG IZVEŠTAJA SU NAS BOMBARDOVALI: Kurti objavio fotografiju sa političarom koga pamtimo po zlu

Politika -

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti objavio je na svom profilu na društvenim mrežama fotografiju sa nekadašnjim šefom Verifikacione misije OEBS na KiM Vilijamom Vokerom (88).

- Izgleda skoro isto kao pre 25 godina kad smo se prvi put sreli u Prištini. Bilo je zadovoljstvo upoznati ambasadora Vilijama Vokera u Vašingtonu, evocirati uspomene i razgovarati o sadašnjosti. Diplomate istine o ratnim zločinima su prijatelji naroda i neprijatelji diktatora - napisao je Kurti.

Voker je sukob policije i terorista OVK 15. januara 1999. godine u selu Račak, podsetimo, okarakterisao u svom izveštaju kao masakr nad "nedužnim albanskim stanovništvom" što je bio direktan uvod u NATO bombardovanje tadašnje SRJ.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije na čelu sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela.

Zanimljivo je da je Voker pre nekoliko izjavio je da je razočaran i uznemiren zbog vlade Aljbina Kurtija i dodao da odnosi lažne države Kosova i SAD više nisu kao ranije.

- Dozvolite mi da objasnim svoje razočarenje. Bio sam razočaran, na primer, što je sadašnjoj vladi trebalo više od godinu dana da dođe u Vašington u bilo kakvu posetu. Mislim da su odnosi Vašingtona i Prištine izuzetno važni, ali toliko dugo su išli u Berlin i u prestonice Evrope i drugih zemalja, ali nisu dolazili u Vašington - naglasio je Voker.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track