POSLANICI POLOŽILI ZAKLETVU: Potvrđen mandat svim poslanicima! Sutra nastavak sednice (VIDEO)
Foto: Stefan Stojanović MONDO

POSLANICI POLOŽILI ZAKLETVU: Potvrđen mandat svim poslanicima! Sutra nastavak sednice (VIDEO)

Politika -

U Skupštini Srbije danas se održava konstitutivna sednica novog saziva, a mandati će biti potvrđeni poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine.

11.38 Poslanici položili zakletvu

Nakon pauze od sat vremena, nešto posle 11.30, nastavljena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Na sednici će sada uslediti verifikacija mandata novim poslanicima. Sednici prisustvuje 241 poslanik.

Poslanici položili zakletvu, potvrđen je mandat svim poslanicima, 250 koliko čini Skupštinu Srbije. Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova.

1 / 13 Foto: Stefan Stojanović MONDO

10.30 Nastavak sednice posle 60 minuta pauze

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije Vladeta Janković prekinuo je prvi deo sednice kako bi Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima mogla da održi sednicu.

U Komisiju, čijom sednicom počinje proces verifikacije mandata novim poslanicima, imenovani su Aleksandar Marković ispred SNS, Vladimir Obradović sa liste Ujedinjeni i Uglješa Marković sa liste oko SPS.

Nakon pauze od 60 minuta, konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena.

10:06 Počela konstitutivna sednica, predsedava Vladeta Janković

Počela je Konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Sednicom predsedava najstariji poslanik - Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

1 / 12 Foto: Ana Paunković

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika sa četiri prvoplasirane liste - Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nada", kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

09:50 Poslanici stižu u Dom Narodne skupštine

Poslanici pristižu u Dom Narodne skupštine Srbije, na stepeništu koje vodi do glavnog ulaza u parlament stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a sednica će početi intoniranjem himne.

U holu republičkog parlamenta poslanici preuzimaju zakletvu.

Na sednicu su stigli kandidat SNS-a za predsednika parlamenta Vladimir Orlić, poslanici Vladimir Đukanović, Miloš Jovanović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Marinika Tepić

Dnevni red konstitutivne sednice uvek je isti, a prva tačka je potvrđivanje mandata narodnih poslanika.

00:11

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE: Danas samo potvrda mandata, bira se sedam potpresednika i odbori

Skupština se smatra konstituisanom kada se potvrdi dve trećine mandata.

Po dnevnom redu sledi izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara, a zatim i izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Kako je dogovoreno na konsultacijama parlamentarnih stranaka, danas će u skupštini biti samo verifikovani mandati i položena zakletva, dok je nastavak sednice i izbor predsednika planiran za utorak.

Za mesto predsednika skupštine kako je najavljeno biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

1 / 18 Foto: Ana Paunković

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić i Zoran Lutovac, dok se ostala imena za sada ne znaju.

U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 poslanikom.

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista "Moramo" 13,a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina Savezu vojvodjanskih Madjara je pripalo pet mandata, listi "Muftijin amanet" tri, Vojvodjanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Početak sednica je zakazan za 10.00 sati u Domu Narodne Skupštine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track