ANA BRNABIĆ PODNELA OSTAVKU NA MESTO POSLANIKA: Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije, a evo ko su potpredsednici
Foto: Stefan Stojanović MONDO

KONSTITUTIVNA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE

ANA BRNABIĆ PODNELA OSTAVKU NA MESTO POSLANIKA: Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije, a evo ko su potpredsednici

Politika -

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas, a na dnevnom redu je bio izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, kao i radnih tela.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras Zorana Lutovca, Sandru Božić, Snežanu Paunović, Elviru Kovač, Božidara Delića, Usamea Zukorlića i Borka Stefanovića za potpredsednike parlamenta.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda konstitutivne sednice, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je istakao da su se poslaničke grupe na konsultacijama dogovorile dve stvari - da nema rasprave o ovoj tački dnevnog reda, kao i da će svi poslanici glasati za svih sedam kandidata za potpredsednike.

Poslanici su se prvo izjasnili da ima sedam potpredsednika, kako je to dogovoreno na konsultacijama za vikend, a potom su odlučili da se izbor kandidata potpredsednika obavi javnom prozivkom.

Orlić je rekao da je Zoran Lutovac dobio 207 glasova, Sandra Božić 194, Snežana Paunović 194, Elvira Kovač 194, Božidar Delić 197, Usame Zukorlić 195 i Borko Stefanović 204 glasova poslanika.

Čestitam potpredsednicima, rekao je Orlić pozovajući ih da sednu na svoja mesta pored njega.

Srđan Smiljanić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika generalnog sekretara, imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Srbije.

21.39 Orlić izabran za predsednika parlamenta

Za predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije večeras je izabran dr Vladimir Orlić, koji je u prethodnom sazivu bio potpredsednik parlamenta.

On je izabran većinom glasova narodnih poslanika, od ukupno 230 prisutnih.

- Za je glasalo 154, protiv 76, dok uzdržanih nije bilo - saopštio je u 21.30 sati poslanik Vladeta Janković kao predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta. Posle toga je usledio gromoglasan aplauz.

20.25 Ostavka Ane Brnabić

Ana Brnabić podnela je ostavku na mesto poslanika u pisanom obliku, objavio je predsedavajući Vladeta Janković, potom zaključio raspravu o izboru za predsednika Narodne skupštine i proglasio pauzu od 15 minuta.

18.26 Dveti traže posebnu sednicu

Šef poslaničke grupe Dveri - patriotski blok Boško Obradović rekao je da je ta poslanička grupa podnela inicijativu da se održi posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o rezoluciji Evropskog parlamenta, a u kojoj se po prvi put u nekom od zvaničnih dokumenata Evropske unije "pominje međusobno priznanje Srbije i lažne države Kosovo".

14.00 Pauza od sat vremena

Predsedavajući Vladeta Janković odredio je pauzu od sat vremena.

Sednica se nastavlja u 15 časova.

12.15 Pet sati za raspravu

Poslanici imaju pet sati za raspravu o predloženom kandidatu. Šef poslaničke grupe SNS obrazložio je biografiju kandidata za predsednika Skupštine Vladimira Orlića. Nakon toga, za reč su se javili predstavnici opozicije, koji su zamerili što je koalicioni partner, misleći na SVM, bolje obrazložio kandidata nego stranka koja ga predlaže.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović podeljeno je govorio o Orliću. S jedne strane, zamerio mu je dosadašnji netolerantni nastup u javnosti, dok je s druge strane, pohvalio njegovu biografiju.

10.30 Jovanov: Očekujem da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov obrazložio je predlog kandidata te poslaničke grupe za predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Jovanov je istakao da očekuje da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način.

U novom sazivu 15 poslaničkih grupa

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa.

Najveća je poslanička grupa SNS, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", a nju će voditi Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.

Poslaničku grupu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Đorđe Milićević.

Formirana je i poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, Sindikat Sloga, PZP", koju će voditi Marinika Tepić, a njen zamenik će biti Pavle Grbović.

Šef poslaničke grupe "Nada - Novi DSS - POKS" biće Miloš Jovanović, a njegov zamenik Vojislav Mihailović.

Poslanički klub Narodne stranke vodiće Miroslav Aleksić, kojeg će menjati Stefan Jovanović.

Milica Đurđević Stamenkovski vodiće poslaničku grupu Zavetnici, a menjaće je poslanik Nikola Dragićević.

Poslaničku grupu Demokratske stranke vodiće Zoran Lutovac, a njegova zamenika biće Dragana Rakić.

Dragan Marković biće šef poslanika Jedinstvene Srbije, a njega će menjati Života Starčević.

Formirana je u poslanička grupa "Moramo - Zajedno" koju će voditi Nebojša Zelenović, a menjaće ga Aleksandar Jovanović.

Poslaničku grupu Socijaldemokratske partije Srbije vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac, dok će poslanički klub "PUPS - solidarnost i pravda" voditi Stefan Krkobabić, a njegov zamenik će biti Milorad Hadži Stošić.

U skupštini je formirana i poslanička grupa "Srpski pokret Dveri - patriotski blok", čiji će šef biti Boško Obradović, a njegov zamenik Ivan Kostić.

U novom sazivu parlamenta, jedan klub činiće poslanici manjinskih lista "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", koju će voditi Aleksandar Olenik, a menjaće ga Enis Imamović.

Poslaničku grupu "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" vodiće Radomir Lazović, a menjaće ga poslanica Biljana Đorđević.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara biće Balint Pastor, a njegova zamenika biće Elvira Kovač.

10.00 Počela rasprava o izboru predsednika

U Narodnoj skupštini je nastavljena konstitutivna sednica 13. saziva i počela je rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izbor predsednika parlamenta.

Predsedavajući Vladeta Janković rekao je da je za novog predsednika predložen jedan kandidat, Vladimir Orlić, izabran sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Za predsednika Skupštine, Srpska napredna stranka predložiće Vladimira Orlića, koji je u prošlom sazivu bio potpredsednik parlamenta.

Dogovoreno je da će ovaj saziv imati sedam potpredsednika, a kako je juče najavljeno, naprednjaci će na to mesto predložiti Sandru Božić.

Socijalistička partija Srbije predložiće svoju dugogodišnju poslanicu Snežanu Paunović, a Savez Vojvodjanskih Mađara Elviru Kovač koja je i do sada bila na toj funkciji.

Potpredsedničko mesto zadržaće i Stranka pravde i pomirenja, ali nije precizirano da li je kandidat predsednik stranke Usame Zukorlić.

Iz reda opozicionih poslanika najavljeno je da će koalicija NADA predložiti Božidara Delića, a potpredsednici bi trebalo da postanu i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Poslanici bi danas trebalo da imenuju i generalnog sekretara skupštine.

Na dnevnom redu je Izbor članova radnih tela skupštine, a kako je ranije najavljeno, opoziciji će biti prepušteno mesto predsednika pet skupštinskih odbora.

Poslednja tačka dnevnog reda konstitutivne sednice je Izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

U skupštini je ranije rečeno da se glasanje i kraj sednice očekuju najkasnije sutra.

Juče je potvrdjivanjem mandata i polaganjem zakletve konstituisan 13. skupštinski saziv, a od tog dana počeo je da teče rok za formiranje Vlade Srbije posle izbora održanih 3. aprila ove godine.

(Kurir.rs/Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track