HRVATSKI MEDIJI U BRUTALNOJ KAMPANJI PROTIV VUČIĆA I SRBIJE! Predsednika Srbije zovu "malim Putinom", predlažu njegovo hapšenje!
Foto: Marina Lopičić

HISTERIJA

HRVATSKI MEDIJI U BRUTALNOJ KAMPANJI PROTIV VUČIĆA I SRBIJE! Predsednika Srbije zovu "malim Putinom", predlažu njegovo hapšenje!

Politika -

Na desetine tekstova objavljeno je nakon što su srpskom predsedniku zabranili da poseti Jasenovac. Ne biraju se sredstva

Skandalozna odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu bila je samo uvertira u nezapamćenu histeriju tamošnjih medija koji su u narednim danima veštački proizvodili povode za brojne napade na Vučića i zemlju koju vodi!

Sumanute konstrukcije

Pomen jasenovačkog logora, kao mesta najvećeg stradanja Srba, i podsećanje na ta zla ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske na tlu današnje Hrvatske toliko su razjarili hrvatski establišment da je medijski prostor postao potpuno preplavljen tekstovima u kojima se ide toliko daleko da se lažnim konstrukcijama, teorijama zavere i naručenim komentarima Vučić predstavlja kao "mali Putin" koji raspiruje mržnju, gura Balkan u rat, a usput i rasteruje turiste iz Hrvatske.

Predvodnici ove medijske hajke na predsednika Srbije su najuticajniji mediji u Hrvatskoj - Večernji list i Jutarnji list. "Sve pretnje malog Putina: Zašto Vučićev režim kremaljskom propagandom stalno podgreva atmosferu mogućeg rata", samo je poslednji u nizu naslova Jutarnjeg, koji hrvatsku publiku puni novom dozom nacionalizma. U tekstovima se Vučić redovno optužuje za namerno širenje panike i za primenu ruskih metoda. Večernji list je od skandala s Jasenovcem isfabrikovao priču da se srpski predsednik pretvara da je najveća žrtva hrvatskog nacionalizma i da "plitko zakopava 'veliku Srbiju'". Jedan od predloga koji promoviše ovaj list je i to da Vučića treba pustiti da dođe u Hrvatsku, a onda ga uhapsiti. Moglo se pročitati i da "Hrvatska, nažalost, zavisi od Vučićevog ludila i, srećom, Plenkovićeve mirnoće". Najogoljeniji udar na Vučića izveo je hrvatski list Ekspres, koji je napravio foto-montažu, na kojoj su predsednika Srbije prikazali s klovnovskim nosem, ogrnutog u hrvatsku zastavu, kako drži podignutu desnu ruku, aludirajući na nacistički pozdrav.

Srbofobija

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da Hrvatska ciklično pokreće kampanju protiv Srbije, jer je negativan odnos prema Srbima u hrvatskoj javnosti na veoma visokom nivou, te je tamošnjim političarima najlakše da na srbofobiji dobiju političke poene.

Dragomir Anđelković
foto: Kurir televizija

- Doktrina Hrvata polazi od toga da oni, da bi mogli da pariraju Srbima, moraju uvek da okupljaju koalicije protiv Srba. Ko god u našem okruženju je protiv Srba, oni staju na njegovu stranu, jer sebe doživljavaju kao glavnu silu na Balkanu, što je nemoguće, s obzirom na to da smo mi duplo brojniji i u svakom pogledu snažniji. Setite se da je bila velika kampanja protiv nas za vreme bombardovanja 1999, kada su se Hrvati ponašali kao da su oni u ratu s nama, pa je slično bilo i kada je Kosovo proglašavalo nezavisnost. Svaki put kada se nešto desi u regionu protiv Srba, Hrvati su uvek prvi u napadima. Jednostavno, hrvatska javnost je antisrpska. Istraživanja etničke distance pokazuju da Hrvati nas mnogo više mrze nego mi njih, ma koliko zla su nam učinili. Kad god imaju neki razlog da se bore za rejting, hrvatski političari to koriste. I sada, u situaciji kada se stalno odvija borba između Milanovića i Plenkovića, i jednom i drugom je zgodno da se sukobljavaju sa Srbijom i dižu sebi rejting - objašnjava Anđelković.

Smeta im naš uspeh

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić smatra da napadi na predsednika Vučića iz Hrvatske dolaze jer se Zagreb plaši uspona Srbije:

Goran Vesić
foto: Kurir Televizija

- Sinonim za neuspešnu politiku u Hrvatskoj jeste Aleksandar Vučić. Ljudi u Hrvatskoj vide kako se naš predsednik nosi sa krizom i ratom u Ukrajini i kako je rešio problem s vakcinama i izgradio tri kovid bonice u Srbiji, dok njihova država nije mogla nijednu da izgradi. Narod u Hrvatskoj smatra da je Vučić za njihove političare Supermen, što je inače i tačno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track