OPASNO: Albanci krenuli u opštu kriminalizaciju Srba sa Kosova i Metohije! Položaj Srba sve teži
Foto: EPA Valdrin Xhemaj

ESKALACIJA

OPASNO: Albanci krenuli u opštu kriminalizaciju Srba sa Kosova i Metohije! Položaj Srba sve teži

Politika -

Sa strahom primamo izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje, navode srpski političari s Kosmeta

Stanje na Kosovu i Metohiji iz dana u dan je sve napetije! Srpski gradonačelnici sa KiM upozoravaju da je položaj Srba sve teži, te da Albanci sprovode „opštu kriminalizaciju“ tamošnjih Srba.

- I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima - naveo je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić i dodao da bi Albanci da kriminalizuju sve Srbe, samo da ih nema i da im ne smetaju.

Opet traži priznanje

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić ističe da Srbi na KiM sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

- Da nije žalosno, bilo bi smešno Svečlja (kosovski ministar unutrašnjih poslova, prim. nov.) govori o borbi za zakonitost, a da pritom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine - kazala je Šubarićeva.

Za sledeću nedelju u Briselu planiran je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Međutim, Kurti je juče ponovio da Prištinu zanima jedino priznanje nezavisnosti. Kako je rekao Kurti, dijalog Beograda i Prištine treba da bude orijentisan na, kako je naveo, „pravno obavezujući sporazum, punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje Srbije i Kosova“.

- Voljan sam i zainteresovan za dijalog u Briselu, on, osim što je istovremeno principijelan i sadržajan, ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz međusobno priznanje. Ali morate da shvatite da od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi - rekao je Kurti.

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/ZIPI

Izneo je i to da je on „premijer nade i napretka, a u Srbiji je predsednik straha i pretnje“.

Sastanak Srba i generala Kajarija

Kfor da garantuje bezbednost

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine sa severa sastali su se s komandantom Kfora, generalom Ferencom Kajarijem. Oni su apelovali da Kfor ostane garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati.

- Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga Kfor mora ostati garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja s Prištinom i najave da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata - navedeno je posle sastanka.

Sastanak zakazan za sredu

Stoltenberg s Vučićem i Kurtijem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će u sredu u Briselu razgovarati s predsednikom Srbije Alaeksandrom Vučićem, a zatim i s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Inače, Stoltenberg je ovih dana, upitan da li je zabrinut za dugoročnu stabilnost na Kosovu, kazao da sve strane moraju ostati mirne, izbegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Kurtijeva taktika

Novinarka Ljiljana Smajlović ocenjuje da Kurti vešto barata optužbama na račun Srbije i ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg označava kao pokretača i izazivača svega lošeg na KiM.

Ljiljana Smajlović
foto: Beta

- On za sve loše na Kosovu optužuje Putina. Čak ide dotle da objašnjava kako je Putinu cilj da počne novi rat u Evropi, a Srbiju navodi kao njegovog glavnog saveznika. Kurti pokušava da se priključi onom glavnom narativu sa Zapada - ako nešto kažete protiv Putina, dospećete u vesti, dobićete intervju. On pokušava da poboljša svoje pregovaračke pozicije. Pokušava da iskoristi rat u Ukrajini i pokušava da kaže da je Srbija kriva, a jasno je da nije tako - navela je Smajlovićeva za Kurir TV.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track