RADIMO NA SMIRIVANJU SVIH TENZIJA KOJE NISMO IZAZVALI! Vučić sa Eskobarom: Srbija je pouzdana i odgovorna strana u dijalogu
Foto: Printscreen RTS

Sastanak u Briselu

RADIMO NA SMIRIVANJU SVIH TENZIJA KOJE NISMO IZAZVALI! Vučić sa Eskobarom: Srbija je pouzdana i odgovorna strana u dijalogu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Dijalog sledi, dve nedelje nakon tenzija na KiM, zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, koja je, na intervenciju SAD i EU, odložena za 1. septembar.

Posle sastanka sa izaslanikom Eskobarom predsednik Srbije je na Instagramu napisao da su imali izuzetno otvoren razgovor, i istakao "da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona".

"Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", napisao je Aleksandar Vučić.

Eskobar je, nedavno, rekao da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali u skadu sa ustavom tzv. Kosova.

Beograd i predsednik Srbije, međutim, čvrsti su u stavu da potpisano mora da se poštuje i da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom.

Prethodno, Vučić je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio da je uloga NATO i KFOR na KiM važna za Srbiju, a od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

U četvrtak sledi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track