HOĆE REŠENJE Američki državni sekretar lično uključen u rešavanje kosovskog problema! Stejt department: To nam je prioritet
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

dijalog

HOĆE REŠENJE Američki državni sekretar lično uključen u rešavanje kosovskog problema! Stejt department: To nam je prioritet

Politika -

Radi se o pitanju kojim se i sam Entoni Blinken bavi već duže vreme, navode iz Vašingtona. Sagovornici Kurira ocenjuju da je aktivno učešće SAD od apsolutne važnosti za uspeh dijaloga

Sjedinjene Američke Države (SAD), po svemu sudeći, preuzimaju ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja! Ne samo da na tome aktivno radi specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nego se direktno angažovao čak i državni sekretar Entoni Blinken.

Pod punom pažnjom

To je potvrdio i portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koji je - nakon što su u četvrtak propali pregovori Beograda i Prištine u Briselu - naveo da Vašington pažljivo prati situaciju. SAD su odmah pozvale obe strane da nastave dijalog.

- Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave - rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o „uzajamnom priznanju“.

- Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD - istakao je Prajs.

Ambasador SAD Kristofer Hil o pregovorima

Srpska strana došla u pozitivnom duhu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je, iako su mnogi razočarani što u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan.

- Puno je bilo diskusija, sastanaka, pregovora. Očigledno su svi razočarani što nismo mogli da rešimo kratkoročna i dugoročna pitanja, ali mislim da su ti razgovori rezultirali pozitivnim razvojem - rekao je Hil.

Naglasio je da je jasno da SAD i EU tesno sarađuju i da postoji zajedničko razumevanje pitanja, kao i dobra „hemija“. To će, kaže, pomoći da se postigne napredak.

- Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju u cilju napretka - naveo je Hil.

Kristofer Hil
foto: BETA/Amir Hamzagić

Strašna provokacija

Osvanule zastave „velike Albanije“

U naselju Suvi Do u Severnoj Mitrovici osvanule su zastave „UČK“ i „velike Albanije“, a u Kosovskoj policiji kažu da o tom slučaju nije pokrenuta istraga.

Kosovska policija je, sa druge strane, pokrenula istragu o grafitima „Ne brinite“, „Tu smo“, „Čekamo“, koji su prekjuče osvanuli u Severnoj Mitrovici, uz koje stoji potpis „Severna brigada“.

zastava, Suvi Do, Severna Mitrovica
foto: Kosovo Online

Visoko na agendi

Komentarišući posvećenost Stejt departmenta, ali i lično Entonija Blinkena rešavanju kosovskog pitanja, spoljnopolitički komentator Politike Boško Jakšić kaže za Kurir da formulacija Neda Prajsa ukazuje da je dijalog Beograda i Prištine jedna od tema na agendi državnog sekretara.

- Naravno da, u trenutku rata u Ukrajini, ovo pitanje nije prvo na listi državnog sekretara, ali ovo je pokazatelj da je SAD zaista stalo da ovaj problem bude rešen, čim i pored složene situacije u svetu pronalaze vremena da se njime bave - objašnjava Jakšić.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

Dodaje i da je dobro što su se Amerikanci aktivnije uključili u dijalog Beograda i Prištine, jer su oni efikasniji, za razliku od Evropljana, koji su inertni i pokazali su da nemaju novih ideja koje bi mogli da ponude.

Aleksandar Vučić, brisel
foto: Beta

- Taktički je loše što se u Srbiji mnogo vodi računa o tome šta kaže Ričard Grenel. To samo može da nam šteti. Pogotovo bi nekakvo pozivanje na njegove izjave moglo da ima negativan efekat - ističe Jakšić.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za naš list da ne postoji nijedan sporazum u regionu koji je postignut bez aktivne uloge SAD, počev od Dejtona pa do Prespanskog sporazuma.

- Ni sporazum Beograda i Prištine neće moći da bude sklopljen bez njih - smatra Grubješić.

Podvlači da SAD jedine imaju realan uticaj na kosovske vlasti, koje odbijaju kompromisno rešenje.

- Verujem da je njihovo aktivno učešće od apsolutne važnosti za uspeh dijaloga - zaključuje Grubješićeva.

Boško Vukčević

Štampano izdanje 20.08.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track