ČEČENI I ČERKEZI BORAVILI NA SEVERU KOSOVA! Zadatak od stranih službi: NEUTRALISATI SRBE sa severa!
Foto: ATA Images

Vučić otkrio!

ČEČENI I ČERKEZI BORAVILI NA SEVERU KOSOVA! Zadatak od stranih službi: NEUTRALISATI SRBE sa severa!

Politika -

Imali su dva cilja: opservaciju situacije na severu i dodatno vrbovanje Albanaca za učešće u sukobu u Ukrajini. Na vreme smo obavestili lica koja su na spisku za likvidaciju prištinskog režima, rekao je predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, posle razgovora s predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, da je ključna poruka njima da, šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati i da će Srbija sačuvati svoj narod i od progona i od pogroma. Vučić je najavio da će u narednih deset dana tražiti kompromisno rešenje. On je upozorio da je na severu KiM pojačana svaka vrsta obaveštajnih aktivnosti i otkrio da postoje podaci o sumnjivim aktivnostima grupa Čečena i Čerkeza.

Sumnjivo

- Tri poslednja dana jula na KiM smo uočili kretanje lica iz Čečenije. Ahmed Ruslanovič Bahajev je jedan od njih. Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih s protivnicima Ramzana Kadirova, koja je imala dva cilja: opservacija situacije na severu i dodatno vrbovanje Albanaca za učešće u sukobu u Ukrajini. Došli su „mercedesom“ novopazarskih tablica... U Zubinom Potoku su se 3. avgusta sastali s turskim državljaninom. Grupa je iskazivala interesovanje o stanju, spremnost za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu neutralisale... Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima, koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom - rekao je Vučić.

Pomenuti teroristi su, objasnio je, povezani sa Džambulatom Sulejmanovom i Ahmedom Zakajevom, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova i predstavnicima takozvane Čečenske republike Ičkerije, koja je nestala s ruskom pobedom u čečenskom ratu.

Razgovor s patrijarhom

Da sačuvamo srpsko ime i prezime na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče s patrijarhom Porfirijem i episkopom bačkim Irinejem. Vučić je fotografiju susreta objavio na zvaničnom Instagram profilu Budućnost Srbije.

- Razgovarao sam sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i Njegovim preosveštenstvom episkopom bačkim Irinejem i upoznao ih o toku razgovora koje sam imao u Briselu. Zajednički smo izrazili nadu da ćemo kao država i narod imati snage da odolimo svim pritiscima, sačuvamo srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji, kao i srpsku državnost - piše u opisu fotografije.

Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije
foto: Printscreen/Instagram

Napuštanje institucija

Vučić je naveo da su predstavnici Srba podržali rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjem.

- Šta god da to bude, oni će prihvatiti. Imali su i neke crvene linije i ja o njima neću govoriti. Tražili su i dobili garancije da se pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi. Tražićemo kompromis grčevito, nadam se da ćemo uspeti. Plašim se da nas, i ako uspemo, čeka sledeća krivina, pa sledeća... Plašim se da je Rubikon odavno pređen... Mi nemamo kud, saterani smo u ćošak. Sačuvaćemo naš narod od progona i pogroma, ako to NATO ne bude želeo. Srbi su progonjeni na celom Kosovu i Metohiji, ne samo na severu. Sada su posebno rešeni da kao poslednju kost u grlu proteraju Srbe sa KiM - upozorio je predsednik.

Vučić je rekao da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih institucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci.

- Doći će do potpune razgradnje briselskog poretka. Srbi više ne žele da budu bilo čiji taoci - naglasio je Vučić i dodao da će Srbi imati punu podršku.

Ljuban Karan o Čečenima na KiM

Priprema terena za borbeno dejstvo

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan objašnjava da je vest o otkrivanju sumnjivih grupa Čečena na KiM neuspeo pokušaj obaveštajnog rada.

- Iako nalogodavci nisu imenovani, moja je pretpostavka da su oni radili za neku od moćnih zapadnih službi bezbednosti. Uvek su u igri interesi, obećanja i novac. Oni su vršljali na Kosovu i mislili da će proći neopaženo, na šta ukazuje i to da su koristili lokalne registarske tablice. Radili su na prikupljanju informacija i istraživanju da li postoje oružane grupe Srba. Sve ukazuje na to da su ovi Čečeni bili u sprezi s interesima stranog faktora u odnosu na Rusiju. Očigledno je to bila priprema terena ili, vojnički rečeno, obaveštajno obezbeđenje za potencijalno borbeno dejstvo na KiM - objašnjava Karan za Kurir.

„Viza“ na 90 dana

Predsednik je upozorio da problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer Priština ima dva cilja: da ukine svaki trag srpske države i proterivanje srpskog naroda na KiM. Vučić je rekao i da posao NATO nije ono što radi.

- Nije njegov posao da gledaju da li će neko da podiže barikade nego da gledaju da li će specijalne snage albanske strane da ulaze na sever Kosova. A ulaze na sever Kosova mnogo puta. Nije posao NATO da reguliše saobraćaj nego da obezbedi Srbima da budu zaštićeni od Albanaca. Nije vaš posao da rušite srpsku imovinu nego da ova banda ne prelazi Ibar... Srbi znaju šta je NATO i nisu blesavi. Već su stradali jednom od NATO - poručio je Vučić.

Govoreći o pregovorima u Briselu, predsednik je rekao da je Priština odbila sve predloge u vezi s dokumentima i tablicama na Kosovu. Kako je rekao, Beograd je predložio KS tablice koje su statusno neutralne, ali je Kurti rekao da svi moraju da imaju „RKS table“.

Takođe, on je izjavio da bi po novom pravilu svaki Srbin morao da na svakih 90 dana vadi novi uzlazno-izlazni dokument.

- Prema Prištini, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna - rekao je predsednik i pokazao papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa.

Vučić o...

Problemima s naftom

Predsednik je ukazao na probleme s kojima se država suočava povodom energenata:

- Šta ćemo sa strujom i naftom? Od 1. novembra nema više ruske nafte, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o problemima s gasom i mazutom... Samo pričamo o glupostima, to nam je najlakše, to najbolje znamo, nema odgovornosti u kafani.

Održavanju Prajda

- Ne cenim nikoga ko govori o Prajdu, imamo mnogo prečih briga. Odvratni su mi i oni koji bi da tuku pedere, i tako se bore protiv pedera u sebi, i oni koji bi da se hvališu ne misleći kakve probleme ima država Srbija. Neka rade šta hoće u svoja četiri zida, a i vi što lažete i što im se ne sklonite taj jedan dan. Nikome nećemo dozvoliti da dira homoseksualce u ovoj zemlji, zaštitićemo ih, ali da li će Prajda biti, o tom-potom, govorićemo kada za to dođe vreme.

Ričardu Grenelu

- Grenel je jedan od retkih koji ima pošten pristup i hrabar je. Sme da izađe i kaže šta misli i šta se stvarno događa. Prvi put se u nekim emisijama u Americi čuje da nismo mi krivi, zato što on to govori.

Šest stvari koje je Kurti tražio u Briselu

Vučić je, govoreći o dijalogu u Briselu, otkrio da je prištinska strana tražila da se razgovara o takozvanom generalnom sporazumu u šest tačaka:

  1. Međusobno priznanje i prijem Kosova u sve međunarodne organizacije
  2. Problemi iz prošlosti: pitanja nestalih, silovanih, raseljenih, uništenja javne svojine i artefakata koje je Srbija navodno otela, ali i zahtev da Srbija plati ratnu odštetu
  3. Saradnja u budućnosti
  4. Isti odnos i ista prava manjina, što bi značilo ista prava Srba na KiM i Albanaca u Bujanovcu i Preševu
  5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma
  6. Rešavanje nesporazuma

U Skupštini o KiM

On je najavio i posebnu skupštinsku sednicu o KiM:

- Spreman sad da odem u parlament u prvoj polovini septembra i mislim da ćemo tada moći da govorimo i o nekim drugim zaključcima. U krajnjem slučaju, to je moja obaveza, da odgovorim i na sve neistine i paušalne ocene i procene, i spreman sam da odem u Skupštinu.

Četiri zadatka Beograda u Briselu

Predsednik je kazao da je delegacija Beograda u Briselu prošle nedelje imala četiri zadatka:

  1. Da sačuva mir i bezbednost građana
  2. Da izbegne sveopštu osudu Zapada koja bi usledila da nismo pokazali da smo za kompromis
  3. Da brinemo o tome da ne budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, već da se vidi da druga strana ništa ne želi
  4. Da obezbedi opstanak našeg naroda na KiM

Sastaje se Predsedništvo SNS Ime mandatara u utorak

Predsednik je rekao da će odluka o mandataru za sastav nove vlade Srbije biti doneta verovatno u utorak. Kako je objasnio, to bi trebalo da bude odlučeno na Predsedništvu SNS. - Pitanje je da li će za to biti vremena, jer je trenutno sva pažnja fokusirana isključivo na pitanje Kosmeta - izjavio je Vučić.

Ekipa Kurira

Štampano izdanje 22.08.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track