15:43

PRETNJA DA ĆE SPREČITI SRBIJU DA UĐE U EU JE KAO PLAŠNJE MEČKE REŠETOM Stručnjaci za Kurir TV: Hrvati imaju psihološki problem!

hrvatska ucenjuje srbiju

PRETNJA DA ĆE SPREČITI SRBIJU DA UĐE U EU JE KAO PLAŠNJE MEČKE REŠETOM Stručnjaci za Kurir TV: Hrvati imaju psihološki problem!

Politika -

Vest da je Tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri hrvatska visoka oficira po komandnoj odgovornosti zbog avio-granatiranja krajiških izbegličkih kolona 7. i 8. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, a koja je objavljena polovinom maja ove godine, izazvala je nezapamćenu medijsku i diplomatsku pažnju i u Srbiji i u Hrvatskoj, koja još uvek traje.

U optužnici se navodi da je u tim granatiranjima smrtno stradalo ukupno 13 civila, među kojima trudnica i četvoro dece, dok ih je najmanje 24 ranjeno, od kojih je devetoro dece.

Reakcija hrvatskih zvaničnika bila je očekivana. Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zapretio da će Zagreb blokirati put Srbije u EU.

Jandroković je istakao da zvanični Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da Hrvatska blokiranjem Srbije na putu ka EU "štiti svoje građane" ali i šalje poruku Srbiji da takve stvari neće tolerisati.

Gordan Jandroković
foto: Fonet/Zoran Mrđa

O ovoj temi u "Usijanju" na Kurir televiziji govorili su Vladislav Jovanović, bivši diplomata i Mile Bosanić, predsednik Udruženja Krajišnika.

Vladislav Jovanović je istakao da ga ovakva retorika od strane Hrvatske ni malo ne iznanđuje.

- Hrvatska samu sebe stavlja u veoma nepovoljan položaj u očima javnosti, ne samo da ona nije ništa učinila da kažnjava počinioce zločina, već se našla duboko povređenom što se neki drugi sud odlučio to da uradi. Tako su napravili dve greške, a institucije kojima je stalo do ljudskog života moraće da reaguju na ovakve Hrvatske stavove - rekao je Jovanović, koji je zaključio da se u EU Hrvati najmanje ptiaju kada je ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Hrvatska je postala zarobljenik svojih frustracija, a sigurno je da postoji Hrvata koji su na strani pravde, ali oni nemaju hrabrosti da se suprotstave rasprostranjenom mišljeju javnog mnjenja.

bosanic
foto: Kurir televizija

- Oni ne mogu da se suoče sa istinom da su Srbi svoju državnost stekli samooslobođenje, a Hrvati su svoju državnost stekli što su svoju državu samo poklonili Mađarima. Podvizi srpkse vojske kroz istoriju samo su zasenili celokupnu hrvatsku istoriju. Oni imaju psihološki problem o sopstvenoj veličini, ali teško je da ćemo sa hrvatske strane imati prave prijatelje ili nesebične susede, ali to ne znači da treba da gajimo loše odnose sa njima - kaže Jovanović.

Pretnja da će Hrvatska sprečiti Srbiju da uđe u EU je kao plašnje mečke rešetom, i svi znamo ko vodi glavnu reč u EU, istakao je Jovanović, koji je naglasio da je jasan uslov postavljen pred Srbiju kada je u pitanju ulazak u EU.

bosanic
foto: Kurir televizija

Bosanić je naveo da pokrštavanje Srba u Hrvatskoj do danas nije završeno.

- Ova priča će otvoriti mnogo drugih priča. Sad se kruni slika blistave hrvatske države, ovo je samo vrh ledenog brega. I dan danas pokrštavanje nije stalo, dešava se i danas - kaže Bosanić.

Najvažniji je naš odnos sa Amerikom, Francuskom, Nemačkom i Britanijom kada je u pitanju ulazak Srbije u Evropsku uniju, naglasio je bivši diplomata.

Istina je dostižna, samo treba da budemo uporni, istakao je Bosanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track