MARKOVIĆ O KOSOVU: Teško je na planeti naći društvo u kom kriminal igra veliku ulogu kao na Kosovu! PODRŠKA EU PRIŠTINI JE OBMANA
Foto: Kurir

direktan

MARKOVIĆ O KOSOVU: Teško je na planeti naći društvo u kom kriminal igra veliku ulogu kao na Kosovu! PODRŠKA EU PRIŠTINI JE OBMANA

Politika -

Istoričar Predrag Marković ocenio je, u autorskom tekstu za Kurir, da je "teško naći društvo na planeti u kom kriminal igra tako veliku ulogu kao na Kosovu".

Ocenio je i da je "tamošnja politička elita, sastavljena delom od razbojnika kao što su bili Tači i Haradinaj, delom od neodgovornih fanatika i demagoga kao što je Kurti, verovatno najgora u Evropi".

- Čak i ako zanemarimo potpuno gaženje suvereniteta Srbije, tzv. država Kosovo je uvreda za bilo kakve međunarodne standarde, pogotovo one vezane za ljudska prava i vladavinu zakona. Duga je priča o tome zašto zapadne sile po pitanju Kosova krše sopstvena načela. Ako isključimo drogu, ekonomska vrednost Kosova je ništavna. Što se tiče geopolitičke važnosti, svi susedi Kosova, teritorije kroz koju ne prolazi nijedan važan međunarodni put, imaju bolji položaj. Možda je prikrivanje sramote jedan od razloga. SAD, Britanija, Nemačka i druge sile su bombardovale i uništavale srpski narod, koji je u svim velikim ratovima bio na boljoj strani sveta. Zašto? Da stvore jednu od najkriminalnijih tvorevina na svetu. Sem nekih oblasti u Africi zahvaćenih građanskim ratom i delova Avganistana i Pakistana koji žive od proizvodnje droge, teško je naći društvo na planeti u kom kriminal igra tako veliku ulogu kao na Kosovu - naveo je Marković i dodao:

- Tamošnja politička elita, sastavljena delom od razbojnika kao što su bili Tači i Haradinaj, delom od neodgovornih fanatika i demagoga kao što je Kurti, verovatno je najgora u Evropi. Prištinske vođe mogu da postavljaju nerazumne uslove jer nemaju šta da izgube. Tobožnja podrška EU Prištini je velika obmana. Kosovske Albance drže u "kavezu" zasad bez vizne liberalizacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track