Anžej Frangeš, specijalni slovenački izaslanik za Zapadni Balkan UPUĆEN U DIJALOG Beograda i Prištine
Foto: Vlada Srbije

Biografija

Anžej Frangeš, specijalni slovenački izaslanik za Zapadni Balkan UPUĆEN U DIJALOG Beograda i Prištine

Politika -

Specijalni slovenački izaslanik za Zapadni Balkan Anžej Frangeš obavljao je poslove regionalnog oficira za vezu za Beograd i Prištinu, a bio je angažovan u Delegaciji EU u Beogradu, sa fokusom na dijalog Srbije i Kosova, kao i u Euleksu.

Kako se navodi u njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenačke vlade, Frangeš je od 2005. do 2009. godine radio je u ambasadi Slovenije u Beogradu, gde se fokusirao na bilateralnu saradnju Slovenije i Srbije i blisko pratio kosovsko pitanje.

Dodaje se da je 2011. godine je upućen u Misiju Euleks na Kosovu. Naredne tri godine obavljao je poslove regionalnog oficira za vezu za Beograd i Prištinu. Od 2014. do 2016. godine bio je angažovan u Evropskoj službi za spoljne poslove – Delegacija EU u Beogradu, sa fokusom na dijalog Srbije i Kosova.

Predsednik Slovenije Borut Pahor imenovao je Frangeša za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Slovenije u Bugarskoj 24. maja 2018. godine, a dužnost prvog slovenačkog rezidentnog ambasadora u Bugarskoj je preuzeo 11. juna iste godine.

Frangeš je u Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije došao 2003. godine.

On je šesti specijalni izaslanik koju je neka zemlja imenovala za Zapadni Balkan.

Posle Nemačke, čiji je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, Slovenija je druga država Evropske unije koja ima svog specijalnog izaslanika za region.

Stjuart Pič je specijalni izaslanik Vlade Velike Britanije, a Gabrijel Eskobar je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana je Miroslav Lajčak.

Ambasadorka Grčke u Rumuniji Sofija Gramata imenovana je u junu ove godine za specijalnog izaslanika Ministarstva spoljnih poslova Grčke za Zapadni Balkan i obavljaće tu dužnost paralelno sa ambasadorskom u Bukureštu.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track