MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR: Imao sam ih rašta i pisati! Pesnik i akademik oduševljen što je postao SIMBOL SRPSKOG OTPORA na KiM!
Foto: Zorana Jevtić

čast

MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR: Imao sam ih rašta i pisati! Pesnik i akademik oduševljen što je postao SIMBOL SRPSKOG OTPORA na KiM!

Politika -

Pesnik i akademik Matija Bećković postao je svojevrsni simbol otpora Srba na Kosovu i Metohiji u danu kada je počela primena odluke Prištine o preregistraciji vozila. Umesto preregistracije koju nameću kosovske vlasti, na severu KiM se danas mogu videti prelepljene registarske oznake RKS. Naime, na mnogim automobilima u Severnoj Mitrovici preko RKS oznaka na tablicama je zalepljena oznaka KM koje imaju srpske registarske tablice.

Prema pisanju Kosovo onlajn, nalepnice KM se mogu videti na terenu i nalepljene su na mnogim automobilima širom severne Mitrovice. Takođe je na vetrobransko staklo brojinih auotomobila zakačen plakat na kojem su crvenim "iks" znakom precrtane registarske oznake RKS, kao neispravne, a KM tablice po srpskom sistemu štiklirane zelenom bojom. Plakati su izlepljeni i na mnoge objekte u Severnoj Mitrovici, a na njima je i lik Matije Bećkovića i njegovi stihovi. Između ostalog i onaj "Kosovo je jedino polje, ostalo su poljane".

Kosovo
foto: Kosovo onlajn

Bećković se prijatno iznenadio kada je čuo da je na ovaj način prisutan danas na Kosovu i Metohiji.

- Velika mi je čast. To mi je najveća čast i najmilije mesto gde su se našli moji stihovi i najmilije priznanje. Imao sam ih rašta i pisati - izjavio je Bećković za Kurir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track