PROGLAŠENI POBEDNICI NA SAJMU VINA Ana Brnabić: Nikad nisam osetila pozitivniju emocije između nas na Otvorenom Balkanu
Foto: Beta/Slobodan Miljević

na ponos svima

PROGLAŠENI POBEDNICI NA SAJMU VINA Ana Brnabić: Nikad nisam osetila pozitivniju emocije između nas na Otvorenom Balkanu

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u prethodnih sedam godina nije osetila "pozitivniju emociju između nas na Otvorenom Balkanu" kao tokom prethodna tri dana na Sajmu vina u Beogradu.

Brnabićeva je na proglašenju pobednika Prvog međunarodnog sajma vina u okviru inicijative Otvoreni Balkan, rekla da je ta manifestacija "na ponos svima u Srbiji i na Balkanu".

"To jeste jedan evropski događaj koji nas na Balkanu, tokom ova četiri dana, stavlja u sam centar vina i vinogradarstva i pokazuje šta kao Balkan možemo ponuditi Evropi i svetu, na kom nivou i kog kvaliteta", rekla je Ana Brnabić.

Navodeći da je na sajmu učestvovalo gotovo 400 izlagača iz 22 zemlje, premijerka je ocenila da su oni "pomogli da jednu brilijantnu političku viziju još više učvrstimo".

"Nikad tokom prethodnih sedam godina nisam osetila pozitivniju emociju između nas na Zapadnom Balkanu kao u prethodna tri dana. Reči koje mogu da opišu prethodna tri dana su zajedništvo, međusobna podrška, uzajamno poštovanje", navela je premijerka.

Ocenila je da je Otvoreni Balkan "jedina garancija za lepšu i sigurniju budućnost naše dece" i dodala da je manifestacija u Beogradu pomogla privlačenju Crne Gore i BiH u inicijativu koju su pokrenule Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Danas su proglašeni pobednici sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

Nagrade su dodeljene u kategorijama belih, crvenih, roze, penušavih, slatkih, oranž i pojačanih vina, a kada je reč o posebnim nagradama za autohtone sorte, dodeljene su za crvena i bela vina.

Nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći pesak sivi pinot grigio 2021. vinarije VRT iz Riđice, za crveno rodoslov reserve 2016. vinarije Aleksandrović, za roze vino domaće nemir rose prokupac - kaberne 2021, vinarija Despotika, za najbolje penušavo vino trijumf noir penušavo 2019 vinarije Aleksandrović, za najbolje oranž vino Chateau Kamnik iz Severne Makedonije, za najbolje slatko vino tri sunca traminac kasna berba 2016, vinarije Fruškogorski vinogradi, za najbolje pojačano vino Meduza crvena 2021, domaće vinarije Art et Vinum.

Kada je reč o vinima od autohtonih sorti grožđa, nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći grašac beli 4.0 2021 vinarije Verkat, Fruška gora, a za crveno vino Barovo Red 2019 Tikveš Chateaux & Domains iz Severne Makedonije.

Međunarodni žiri činilo je 25 ocenjivača, od čega je petoro sa titulom "master ov vajn". Učestvovalo je više od 600 uzoraka vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Prva zajednička manifestacija inicijative "Otvoreni Balkan" okupila je vinare iz celog regiona, kao i iz EU, Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD. Među 400 izlagača predstavilo se i 40 destilerija. Iz tri države "Otvorenog Balkana", Srbije, Severne Makedonije i Albanije na sajmu je 235 vinarija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja