UTICAJ: Turska je ozbiljan igrač u svetu, želi Srbiju za saveznika! Analitičari: To je dobro za našu državu!
Foto: Al Džazira, PTS

analiza

UTICAJ: Turska je ozbiljan igrač u svetu, želi Srbiju za saveznika! Analitičari: To je dobro za našu državu!

Politika -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poseti je Beogradu. Sagovornici Kurira ocenjuju da od prijateljskih odnosa s tom zemljom možemo imati višestruke koristi, ali ukazuju i na to da smo i mi njima važan partner na Balkanu

Turska predvođena predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, ima sve veću ulogu na Balkanu, a njena reč se i te kako uvažava. Zahvaljujući dobrim, čak prijateljskim odnosima s tom državom, Srbija može mnogo toga da dobije u svoju korist, ocenjuju sagovornici Kurira!

Poštuje se njena reč

Erdogan
foto: EPA / STÉPHANIE LECOCQ

Kako se videlo, posebno prethodnih meseci, Turska se sve više pita u međunarodnoj politici, pa je tako njena reč bila ključna prilikom odluke da se Švedska i Finska prime u NATO, u rusko-ukrajinskom sukobu Turska nije se otvoreno svrstala ni na jednu stranu, već vodi sopstvenu politiku, pa je tako glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN, kojom se traži prekid ruske agresije, ali je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama... Erdogan se od početka tog sukoba sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom čak dva puta u samo dve nedelje. Takođe, upravo je Erdogan odigrao ključnu ulogu u postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskog i ruskog žita i veštačkih đubriva.

Promišljena politika

Bivši ambasador u Turskoj Darko Tanasković kaže za Kurir da je ta zemlja ozbiljan igrač na svetskom nivou, te da Srbija umnogome može da iskoristi izuzetno dobre odnose s njom u svoju korist.

Darko Tanasković
foto: Printscreen Youtube/Happy TV

- Očigledno je da je Erdoganova politika značajna taktička faza u kojoj je procenio da je Turskoj za realizovanje njenih interesa na Balkanu mnogo bolje i produktivnije da sa Srbijom ima korektne, pa čak i prijateljske odnose, jer tako može mnogo više da iskoristi svoj uticaj na ovim prostorima. To je jedna promišljena državna politika koja joj sada, s obzirom na ukupnu ulogu Turske u svetu, najviše odgovara. U takvim njenim fazama istorijskog razvoja možemo mnogo toga iskoristiti, jer je Turska i u dobru i u zlu dobar i stabilan partner. Za nas je to jako dobro, jer je ozbiljan igrač koji pritom želi da iskoristi sve komparativne prednosti na Balkanu - smatra Tanasković.

Regionalna sila

I bivši ambasador Milisav Paić ocenjuje da je Turska izrasla u ozbiljnu regionalnu silu koja se drži svoje politike, te ukazuje da s našom državom ima svestranu saradnju.

- U oblasti ekonomije, izgradnji infrastrukture, turske investicije su dostigle ozbiljan nivo i počela je svestrana saradnja. Istovremeno, turska politika je sve samostalnija u odnosu na Zapad i definitivno se pravi novi odnos snaga kako na jugu Evrope, tako i u regionu Bliskog istoka. Takođe, Turska je normalizovala odnose i sa Iranom, te se definiše kao samostalni međunarodni faktor i igrač - kaže Paić.

Milisav Paić, Usijanje dana
foto: Kurir

Dodaje da je to sve vrlo važno za nas, kao i aktuelna poseta Erdogana Beogradu.

- Ta poseta ima važan značaj za Srbiju, ali i čitavu situaciju u regionu, jer Turska, recimo, podržava inicijativu Otvoreni Balkan, dok u u svetlu pojačanih pritisaka koji dolaze iz pojedinih evropskih zemalja, pre svega Nemačke, Francuske i Velike Britanije, može uticati i na njihovo ublažavanje - kaže Paić.

Detalji Erdoganove posete Susret s Vučićem, sporazumi, biznis forum...

Za predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana danas će ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček. Nakon toga će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske, a biće potpisani i sporazumi. Takođe, Erdogan i Vučić prisustvovaće srpsko-turskom biznis forumu.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Al Džazira, PTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja