UTICAJ TURSKE NA ZAPADNOM BALKANU Narodni poslanik Fehratović za Kurir TV o ulozi Turske na našim prostorima
Foto: Kurir televizija

usijanje!

UTICAJ TURSKE NA ZAPADNOM BALKANU Narodni poslanik Fehratović za Kurir TV o ulozi Turske na našim prostorima

Politika -

Narodni poslanik Jahja Fehratović govorio je u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji o uticaju Turske na Zapadnom Balkanu.

Turska predvođena predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji boravi u našoj zemlji u dvodnevnoj poseti, ostvaruje sve veći uticaj u Evropi, kao i na prostoru Zapadnog Balkana. Koliko je turski uticaj u međunarodnim odnosima važan, videlo se prethodnih meseci tokom rata u Ukrajini kada je reč Turske bila ključna prilikom donošenja odluke da Finska i Švedska postanu članice NATO alijanse.

Partnerstvo sa Turskom, koja je u poslednjoj deceniji izrasla u regionalnu silu i koja se drži svoje politike i svojih interesa i dobri odnosi koje naša zemlja gaji sa ovom zemljom, Srbiji mogu da donesu mnogostruku korist. Srbija i Turska imaju posebno saradnju u oblasti infrastrukture,dok su turske investicije dostigle visok nivo.

Poseta predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ima važan značaj za Srbiju prvenstveno zbog aktuelne situacije i zategnutih odnosa u regionu, ali i sve većih pritisaka koje naša zemlja trpi poslednjih meseci.

Fehratović ističe da Turska ima jednu dugu tradiciju diplomatije i pregovaračkih kapaciteta

- Potrebno je da pogledamo kulturno istorijske procese. Turska je nekada bila jedna od najvećih svetskih sila. Nakon svih iskušenja, ona je uspela da se izbori i dovela je do toga da je njena pozicija na mapi itekako bitna. Kada pogledamo te procese, Turska danas važi za jednu od najstarijih država i ima jako važnu poziciju. Kada se pogleda sve u šta je izrasla Turska, ona danas predstavlja jednu od važnih država na svetskom miljeu uz sve ono što predstavlja njena vojna moć i tiha politika. Iz tih razloga je njena uloga presudna. Turska ima dugu tradiciju dobrih pregovaračkih sposobnosti i jednu od najznačajnijih ekonomija. Ima i jednu rastuću mladu populaciju koja se uvećava u odnosu na druge evropske države - rekao je Fehratović gostujući u Usijanju.

03:25

UTICAJ TURSKE NA ZAPADNOM BALKANU Narodni poslanik Fehratović za Kurir TV o ulozi Turske na našim prostorima

ZORAN SPASIĆ, SPOLJNOPOLITIČKI ANALITIČAR

Značajno je što smo sa Turskom izgradli prijateljske odnose

- U poslednjih 10 godina Erdogan ima specifičan način vođenja politike, napravio je Tursku svetskom silom. Možemo reći da je Turska vodeća u ovom regionu i neophodno je da sačuvamo mir i stabilnost i potrebno je da konstantno razgovaramo sa Turskom kako bismo se konsultovali šta je potrebno uraditi. Mislim da je jako značajno to što smo sa Turskom izgradili prijateljske odnose koji su na istorijskom vrhuncu - rekao je Spasić.

ktv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:51

PUTIN, ERDOGAN I RAISI O EKONOMSKIM IZAZOVIMA! Stručnjaci na Kurir TV analizirali šta se može očekivati od sastanka u Teheranu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track