VUČIĆ NA ZASEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN: Jovanović: Govor našeg predsednika biće pažljivo praćen!
Foto: AP/Kevin Hagen

POLITIKA

VUČIĆ NA ZASEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN: Jovanović: Govor našeg predsednika biće pažljivo praćen!

Politika -

Generalna debata, tokom koje će govoriti i srpski šef države, prilika je da se u trenutku pojačanih pritisaka na Beograd iznesu jasni stavovi Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće na predstojećoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će biti reči o stavu koji naša država zastupa po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, ali i o kosovskom pitanju.

Brojni razgovori

Aleksandar Vučić, Ujedinjene Nacije
foto: AP/Kevin Hagen

Na sednici, koja će u Njujorku trajati od 20. do 26. septembra, učestvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. Generalna debata, tokom koje će govoriti Vučić, prilika je da se u trenutku pojačanih pritisaka na Beograd dijalog sa Prištinom intenzivira, iznesu jasni stavovi Srbije. Takođe, očekuje se da Vučić i Selaković održe i brojne sastanke sa predstavnicima UN, kao i više država, na zvaničnim razgovorima, ali i na marginama Generalne skupštine.

Da je ovo od izuzetnog značaja za našu državu, ocenjuje za Kurir bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

usijanje dana, Vladislav Jovanović, Dragan Đukanović, Boško Jakšić
foto: Kurir

Značajno

- Ta redovna godišnja zasedanja Generalne skupštine UN nešto su što je postalo politička rutina, politička pozornica na kojoj najveći broj šefova država i vlada to iskoristi da prezentuje stavove i uputi određene poruke. Pošto je Srbija u Evropi i na Balkanu, koji se trenutno smatra jednim od političkih epicentara, istupanje našeg predsednika sasvim sigurno će biti pažljivo praćeno i analizirano, pogotovo od strane onih zemalja koje su zainteresovane za dalji razvoj situacije na Balkanu. Vučićev govor je takođe značajan zbog trenutka, jer će se održati u momentu kada se na našu zemlju vrše veliki pritisci po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji - kaže Jovanović.

Dodaje da će, zahvaljujući Vučićevom obraćanju, svetska organizacija moći da čuje izvornu ocenu situacije na Balkanu.

I. Ž./ Foto/Source:AP/Kevin Hagen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track