PORODICA SRPSKOG MLADIĆA NIKOLE KOJI NEDUŽAN ROBIJA NA KiM OČAJNA! Sestra Marija: Brata su mi osudili ko da je kriminalac!
Foto: Youtube printscreen

POLITIKA

PORODICA SRPSKOG MLADIĆA NIKOLE KOJI NEDUŽAN ROBIJA NA KiM OČAJNA! Sestra Marija: Brata su mi osudili ko da je kriminalac!

Politika -

Nikola je redovan student, na budžetu je, dobrovoljan je davalac krvi, bavio se humanitarnim radom, priča Marija Jovanović

Porodica Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Osnovni sud u Prištini osudio na osam meseci zatvora zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti na Gazimestanu 28. juna, očajna je zbog ove presude, koju, kažu, niko od njih nije očekivao.

Nikog ne mrzi

Marija Jovanović, Nikolina sestra, kaže za Kurir da je njen brat lepo vaspitan mladić koji nije naučen da mrzi bilo koga.

Nikola Nedeljković
foto: Privatna Arhiva

- Mi kao porodica smo očajni zbog ove presude. Zaista, niko od nas, ali ni advokati, nije očekivao ovakav ishod. Pritom, Nikola je redovan student, na budžetu je, dobrovoljan je davalac krvi, bavio se humanitarnim radom. Mi imamo kućne prijatelje albanske nacionalnosti, jednom smo pomagali i da nabavlja lekove za dete. Jednostavno, Nikola nije vaspitavan da bilo koga mrzi. A osudili ga na osam meseci, kao da je kriminalac neki. I sam mi je rekao: "Da znam da sam nešto loše uradio, odslužio bih kazni bez reči." Ali nije ništa loše uradio - priča nam Nikolina sestra.

Kako kaže, njen brat je nasumično uhapšen jer su nekoga morali da privedu.

Nikola Nedeljković
foto: Privatna Arhiva

- Nije prvi put da se ovako nešto dešava. Na Vidovdan godinama hapse pojedince srpske nacionalnosti. Ipak, bila je praksa da to bude deportacija, novčana kazna, uslovna kazna, ali ovakav sled događaja niko nije mogao ni da pretpostavi, pogotovo imajući u vidu da su o svemu odmah bile obaveštene i međunarodne institucije, OEBS, Euleks - navodi Marija Nedeljković.

Bez obeležja

Ističe da je njen brat tog dana na Gazimestan otišao bez ikakvih obeležja, u običnoj beloj majici i farmerkama.

- U trenutku kada su napuštali kompleks, Nikola je išao s jednim parom, dečkom i devojkom. I ispred autobusa, oni su ušli, a njega su odvojili sa strane i priveli ga. Jednostavno, nekoga su morali, iako ne postoji ni jedan jedini dokaz za to što mu stavljaju na teret - kaže ona.

Situaciju im olakšava, dodaje, jedino to što su u stalnom kontaktu s Nikolom.

- Imali smo od početka redovan telefonski kontakt i moji su svake nedelje išli u posetu, što nam je malo olakšalo, da znamo da se drži, da nije pao psihički. Moram da kažem da je ponašanje zaposlenih i u pritvoru i posle u zatvoru u Mitrovici bilo dobro, niko ga nije maltretirao, što je sreća u nesreći - zaključuje ona.

I. Ž./ Foto/Source:Youtube printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja