02:25

TURCI INVESTICIJE IZ UKRAJINE SELE U SRBIJU! Sporazum Vučića i Erdogana menja stvari na KiM: Turski mediji će KONAČNO ZNATI ISTINU

KURIR TV

TURCI INVESTICIJE IZ UKRAJINE SELE U SRBIJU! Sporazum Vučića i Erdogana menja stvari na KiM: Turski mediji će KONAČNO ZNATI ISTINU

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. Konstatovano je da je na snazi zlatno doba srpsko-turskih odnosa.

Obim trgovinske razmene izmedju dve zemlje nastavio je progresivan rast uprkos pandemiji. Zabeležen je rast od 33 odsto što je dve milijarde dolara, i nastavlja se dalje ka zajedničkom cilju od 5 milijardi.

Potpisano je 7 međudržavnih sporazuma i protokola: o uzajamnom ukidanju viza, o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama,o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara,o saradnji u oblasti medija i komunikacije,o saradnji u oblasti elektronske uprave i o saradnji između Radio televizije Srbije i Turske radiotelevizijske korporacije.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Tursku treba posmatrati iz jednog kompleksnog ugla jer je doživela radikalne transformacije tokom poslednjih 100 godina. Ona je sada među zemljama koje su najprosperitetnije u svetu. Ne samo da je regionalna sila već utiče i na svetske događaje, a pritom zauzima autonomni stav. Iako je NATO član, ona vodi svoju politiku - rekao je Kojčić.

Novinar Jusuf Emin smatra da je sada Srbija najbolja opcija za investiranje Turske.

- Turska u poslednjih 100 godina nije imala ovako dobre odnose sa Srbijom. Od onih 7 sporazuma najvažnije je taj protokol o putovanju sa ličnim kartama. To je za Tursku sjajna stvar, jer su su turski državljani od početka ruske operacije u Ukrajini, tražili mesto gde će investirati. Jer su su sve prethodne investicije bile u Ukrajini. Od sada će ta država za investiranje biti Srbija kao najbolja opcija - rekao je novinar.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Što se tiče saradnje medija, ona je veoma bitna za Tursku. Zato što su se do sada dešavanja na KiM prenosila isključivo jednostrano. To je samo zato što nismo imali sliku drugog ugla. Nakon ovoga će mediji biti bolji i objektivniji - rekao je novinar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:12

Erdogan - zašto se Evropa nije setila ranije da ima problem s gasom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track