04:34

OVA ZIMA BIĆE HLADNA, A SLEDEĆA POLARNA AKO NEŠTO NE PREDUZMEMO! Stručnjaci za Kurir TV: Treba više pričati o štednji!

energetska kriza

OVA ZIMA BIĆE HLADNA, A SLEDEĆA POLARNA AKO NEŠTO NE PREDUZMEMO! Stručnjaci za Kurir TV: Treba više pričati o štednji!

Politika -

Profesor dr Ilija Kajtez, sociolog i Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji govorili su o energetskoj krizi u Srbiji i načinima na koji se ona može izbeći kod nas.

- Država je na vreme obezbedila derivate za predstojeću sezonu. Moramo biti mnogo agresivniji i disciplinovaniji u uštedama. Moramo uštedeti bar petnaestak odsto kada je električna energija u pitanju - istakao je Ilija Kajtez, sociolog.

Mi se bavimo posledicama loših odluka u prethodnih deceniju i po istakao je Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku.

Ilija Kajtez, Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

- Od 2005. svesno smo ulazili u energetsku zavisnost i to samo od Rusije. Lošim poslovanjem uništili smo naš energetski sistem i sada mora nešto urgentno da se uradi - kaže Kapor.

Šta mi dobijemo, a šta gubimo od odnosa sa Rusijom je pritanje za sebe, istakao je Kapor.

- Mi moramo značajno da smanjimo uvoz gasa, potpuno ga nekomercijalno koristimo za grejanje. Postoje načini na koji se to način može. Najbolje je da slušamo struku. Ovo što se dešava sa Ukrajinom i Rusijom ostaviće dalekosežne posledice - istakao je Kapor.

Stvarima treba ići u susret, a da bismo nešto promenili, potrebno je vreme i planiranje, kaže Kajtez.

Ilija Kajtez, Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

- Desetostruko skuplji su drugi izvori snabdevanja energentima. Mi idemo ka tome da ne bude samo zavisni od jedne strane. Mnogi na zapadu bi želeli da mi prekinemo sve odnose sa Rusijom, ali zbog mnogih faktora mi to ne treba da činimo, ali treba da se vrši preraspodela. Nažalost, ova zima će po svemu sudeći biti hladna, a ako se ovako nastavi sledeća je biti polarna - kaće Ilija Kajtez.

Uvoz energenata trpi ogroman udar na naš budžet, a bilo kakva štednja biće značajna istakao je Kapor.

- Čak i zavrtanje sijalica, smanjenje rasvete i tako dalje može značajno da umanji zaduženje građana. Imamo i agresivniji pristup, a to je značajno smanjenje gasa, koje se ne koristi zbog odnosa Beograda i Kremlja.

Ilija Kajtez, Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

- Trebalo bi agresivnije da se apoeluje na štednju. Trebalo bi svaki dnevnik da počinje sa tim. Mi nismo suočeni sa dramatikom tog problema i morali bismo ljudima da objašnjavamo koliko na dnevnom nivou dajemo za to, a to je novac koji bi mogao da se upotrebi za neke druge stvari - istakao je dr Ilija Kajtez.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:16

UKRAJINA NE ŽELI DA PREGOVARA SA RUSIJOM ZBOG OVOGA! Šormaz za Kurir TV: Sloboda se uvek plaća LJUDSKIM ŽIVOTIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja