POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINE O KIM POČINJE DANAS: Vlast i opozicija mogu da se saglase u borbi za Kosovo?
Foto: Ana Paunković

POLITIKA

POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINE O KIM POČINJE DANAS: Vlast i opozicija mogu da se saglase u borbi za Kosovo?

Politika -

Pojedini lideri opozicionih partija, poput SSP, Dveri i DSS, poručuju da je o toj najvažnijoj nacionalnoj temi potrebno saglasje svih relevantnih stranaka i institucija

Pitanje Kosova i Metohije, o kojem će republička skupština danas raspravljati na posebnoj sednici, moglo bi da bude jedina tema koja će ujediniti vlast i opoziciju. Imajući u vidu to da je reč o najvažnijoj državnoj temi, upravo bi Kosovo moglo da dovede do nacionalnog jedinstva, makar sudeći prema izjavama pojedinih partijskih lidera.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić za danas je sazvao sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji, a jedina tačka dnevnog reda biće "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022". Istovremeno, lista Ujedinjeni najavila je da će na ovoj sednici predložiti inicijativu o Kosovu. Važno

Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić

- Za Srbiju bi bilo važno da se o temi Kosova napravi široki društveni konsenzus relevantnih političkih faktora i institucija značajnih za srpski narod. Konsenzus se može postići na principima poštovanja Ustava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i spremnosti da srpska strana razgovara sa albanskom stranom o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova - rekao je lider SSP Dragan Đilas za TV Prva.

Lider Dveri Boško Obradović, ističući da je Kosovo i Metohija najvažnije nacionalno i državno pitanje, poručuje da bi bilo veoma važno da, bez obzira na sve razlike između vlasti i opozicije, postignu nacionalno jedinstvo oko odbrane i očuvanja KiM u sastavu Srbije.

Boško Obradović, Miloš Jovanović
foto: Nenad Kostić, Ana Paunković

- Trebalo bi da smo svi za poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN, koji garantuju da je KiM deo Srbije. Ako se neko sa tim ne slaže, treba i to da znamo. Ako smo svi saglasni, onda nijedna buduća vlast ne sme da pregovara sa separatistima u Prištini van tog okvira. Ako se to sutra razumemo, uradili smo veliku stvar za KiM - kazao je Obradović za Kurir.

Pričamo li istim jezikom

Predsednik DSS Miloš Jovanović za Kurir poručuje da bi bilo poželjno i dobro kada bi moglo da se napravi jedinstvo u vezi sa ovom, kako kaže, nesumnjivo najvažnijom državnom i srpskom temom.

- Nažalost, ne vidim kako bi to jedinstvo bilo moguće s obzirom na činjenicu da je deo političke elite Kosovo odavno otpisao, a drugi deo se bori na neadekvatan način. Pre postizanja bilo kakvog eventualnog konsenzusa, moramo da vidimo da li mi pričamo istim jezikom i da li sagledavamo situaciju na isti način kada je reč o KiM. Što se nas tiče, stvari su jasne, KiM ne smemo da izgubimo jer bi to predstavljalo nacionalno samoubistvo, a ovakva kosovska politika upravo ka tome vodi - kaže Jovanović.

Dva dana o KiM Vučić odgovara na pitanja poslanika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji sam odgovarati na pitanja poslanika pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana. Očekuje se da će sednica trajati puna dva dana.

(Kurir.rs/Ivana Žigić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track