Napad na srpskog mladića u policijskom izveštaju nije predstavljen kao etnički obojen
Foto: Printscreen/RTS

Napad na srpskog mladića u policijskom izveštaju nije predstavljen kao etnički obojen

Politika -

Portal Kurir je 13.9.2022 godine objavio tekst o napadu na srpskog mladića Nemanju Mitrovića iz Babinog Mosta kod Obilića, koji je izboden u rame i u predelu vrata, a iako je sukob predstavljen kao izazvan nacionalnih tenzijama, fekt-čeking sajt Hibrid.info, pozivajući se na policijske izveštaje tvrdi u svojoj analizi da ovde nije reč o nacionalno obojenom sukobu.

U tekstu je navedena i tvrdnja Kancelarije za Kosovo da "nema sumnje da je napad na Mitroviće posledica antisrpske politike i neodgovornih, zapaljivih izjava koje svakodnevno stižu iz Prištine i Aljbina Kurtija koji Srbima na taj način crta metu na čelu", ali analiza sajta Hibrid govori drugačije:

"U policijskom izveštaju objavljenom u medijima u vezi sa predmetnim slučajem ne pominje se da je incident etničke prirode", kaže se u analizi.

U stvari, izveštaj kaže nešto drugo:

Na osnovu informacija objavljenih u medijima o ovom slučaju, kaže se da ovo nije prvi put da je Srbin sa Кosova napadnut, već je bio napadnut i ranije. Štaviše, ova grupa mladih ljudi koja ga je napala, prema rečima meštana sela, pravila je i ranije probleme u ovom mestu.

Stoga je predstavljanje ovog sukoba kao međunacionalnog pogrešno, tvrdi sajt Hibrid.

Tekst je izmenjen 7.11.2022 shodno navodima iz analize.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track