DAN SRPSKOG JEDINSTVA U BIJELJINI Predsednik Vučić: Hoćete da nam uzmete zemlju po širini i dužini, a mi ni pedlja ne damo!
Foto: Printscreen/RTS

Srbija i Srpska slave Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

DAN SRPSKOG JEDINSTVA U BIJELJINI Predsednik Vučić: Hoćete da nam uzmete zemlju po širini i dužini, a mi ni pedlja ne damo!

Politika -

Predsednik je naglasio da je ovaj dan važan jer treba da naučimo da poštujemo sebe i svoju zastavu

BEOGRAD/BIJELJINA - Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, centralnom manifestacijom u Bijeljini, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

1 / 24 Foto: Kurir

Svečanost je počela po dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske. Proslava je nastavljena podsećanjem na proboj Solunskog fronta i kulturno-umetničkim programom. Okupljenima se obratio patrijarh SPC patrijarh Porfirije koji je poželeo srećan praznik, Dan narodnog jedinstva.

Podsetimo, datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je sa govornice u Bijeljini poručio da se Srbija nalazi u teškom trenutku kao i ceo svet, na ivici svetske kataklizme, u situaciji kada hoće da nam uzmu zemlju po širini i dužini, a mi ni pedlja ne damo!

- Za to je i važan dan da naučimo da poštujemo sebe i svoju zastavu - naglasio je dodavši da se Srbija suočava sa teškim izazovima, nasrnuli su na Kosovo i Metohiju i hoće da nam ga otmu.

- Hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati... - kazao je predsednik dodavši da isto oseća i Srbin u Semberiji, onaj u Pirotu i onaj na Kosovu.

- Zastava Srbije, naša zastava, najlepša je zastava na svetu... ona pod koju možemo svi... crveno-plavo-bela, koja nam daje snagu... Mir i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom, da pod njom obezbedimo slobodu za našu decu, nema prečeg posla za nas od okupljanja pod tom jednom zastavom... da pokažemo da svi možemo pod tu srpsku, crveno-plavo-belu zastavu - rekao je predsednik Srbije čiji je govor nekoliko puta bio prekidan aplauzom.

Predsednik je naglasio da je ovaj dan važan jer treba da naučimo da poštujemo svoju zastavu.

U govoru se prisetio i posete očevom zavičaju, kad je sedeo sa starijima, pa ljudi kažu: Ej, kad bi Srbija znala koliko je mi volimo i sanjamo... A ja kažem kad biste vi znali koliko mi volimo Republiku Srpsku... to je stvar srca a ne politike - dodao je.

1 / 11 Foto: Printscreen/RTS

Ovaj praznik prvi put je bio svečano proslavljen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

00:33

CENTRALNA MANIFESTACIJA U BIJELJINI, STIGAO PREDSEDNIK: Srbija i Srpska slave Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da RTS da je to dobro odabran datum za obeležavanje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pošto je, posle dve godine krvavih, strašnih, dramatičnih i tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije.

1 / 6 Foto: Kurir

Snažna poruka patrijarha Porfirija iz Bijeljine: Naša zastava vidljiv znak našeg jedinstva

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da, gde god da živi srpski narod, nezavisno od državnih i političkih granica, lokalnih običaja i narečja, postoji zlatna nit koja ga povezuje, a to je — pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva.

„Za nas sve zastave počinju onom koja se Konstantinu ukazala na nebu i na kojoj je bio znak gospoda Isusa Hrista i koje je on postavio na zastave svoje vojske i izvojevao pobedu i slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije“, kazao je patrijarh.

On je istakao da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog identiteta naroda.

„Naša je vidljivi znak našeg jedinstva, ko smo i šta smo kao jedan narod, kojim putem smo se zaputili i treba da idemo. Njeno značenje ima svoj koren u Hristolikoj zastavi pobede i slobode i ona treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen na onom na kojem je izgrađena Konstantinova zastava — a to je crkva Hristova“, kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je dodao da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, ali konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti ali i budućnosti našeg trajnog jedinstva jeste pravoslavna vera, koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala.

„Gde ima crkve ima i našeg naroda. Gde nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod. Naše jedinstvo nije u brojkama, nije zasnovanojm na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu“, kazao je poglavar SPC.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track