SRBIJA JE OD KAŽNJENIKA POSTALA ZEMLJA SA KOJOM TREBA SARAĐIVATI Menja se odnos prema nama, moćnici shvataju da smo im potrebni
Foto: Kurir televizija

KURIR Televizija

SRBIJA JE OD KAŽNJENIKA POSTALA ZEMLJA SA KOJOM TREBA SARAĐIVATI Menja se odnos prema nama, moćnici shvataju da smo im potrebni

Politika -

Branko Radun, politički analitičar ističe da je jasno da postoje dvostruki standardi kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine.

- Ideja razgraničenja je kolala u međunarodnoj zajednici, ona je došla iz Trampove adminsitracije kao jedan vid rešenja. Jači lobi u Vašingtonu i EU je bio protiv. Vučić je tu ideju prihvatio kao temu za razmatranje, a u tom momentu niti su Albanci bili za to niti njihovi mentori - kaže Branko Radun, politički analitičar.

Administracije se menjaju, a Aljbin Kurti ostaje tu gde jeste niko ga ne kritikuje, što znači da ima podršku koja ne mora da znači da dolazi iz Stejt departmenta.

Marko Radun
foto: Kurir televizija

Kurti je dobio vetar u leđa nakon dolaska Bajdenove administracije, ističe Radun.

- On je imao jednu ratno-huškačku retoriku, koju su svi primetili, što je očigledno da ima podršku - ističe Radun.

Neke stvari su se ipak promenile i Srbija je od nekog kažnjenika postala teritorija sa kojom treba sarađivati, ističe Radun.

- Više ne postoji agresivan ton prema Srbiji. To je jedan drugačiji odnos. Aktuelno je da se odustaje od priznanja tzv. Kosova, pa iako ne odustaju od svog strateškog cilja, ali postoji neka metodologija da se odustaje od toga. Položaj Srbije se promenio u odnosu na 2000. godine - kaže Radun.

Teško je implementirati neki model, ali težnja Amerikanaca i Evropljana je da Srbi tolerišu neke stvari kada je u pitanju KiM, a za uzvrat da se odlaže međusobno priznanje, istakao je Radun.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja