BEOGRAD U DRUŠTVU NAJMODERNIJIH EVROPSKIH METROPOLA: Hrvatska držala lekciju Srbiji, a nikad nije organizovala Evroprajd
Foto: Zorana Jevtić, Nenad Kostić, Kurir

ostali mogu da uče od nas

BEOGRAD U DRUŠTVU NAJMODERNIJIH EVROPSKIH METROPOLA: Hrvatska držala lekciju Srbiji, a nikad nije organizovala Evroprajd

Politika -

Srbija je od danas zvanično jedina država regiona u kojoj je organizovan Evroprajd.

Iako su članice Evropske unije, ova manifestacija nije održana ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji. Iz Hrvatske često znaju da kritikuju Srbiju i napadaju - uglavnom neosnovano - za sve i svašta, ali je Srbija juče i zvaničnom Zagrebu i svim ostalim evropskim prestonicama pokazala kako može uspešno da se održi manifestacija visokog rizika.

Europrajd, policija, šetnja, Evroprajd
foto: Kurir

Zagreb inače ni temu Evroprajda nije propustio, a da ne drži lekcije Srbiji, pa je tako hrvatska ambasada u Beogradu juče bila među potpisnicima onih diplomatskih predstavništava koji su "izrazili punu podršku članovima LGBTIQ zajednice povodom Evroprajda" i koji su "izrazili nadu da će se naći rešenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbednu šetnju".

Beograd je definitivno pokazao da može da zaštiti sve građane i goste, da može da osigura održavanje tako velike manifestacije uprkos delikatnom trenutku u kojem se država nalazi i uprkos svim izazovima sa kojima se suočava. Naša prestonica, jasno je sada svima, ušla je u društvo najmodernijih evropskih metropola, a komšije bi mogle nešto i da nauče od nas.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track