DIPLOMATSKA OFANZIVA: Vučića u Njujorku očekuje 30 sastanaka sa svetskim zvaničnicima! Pokušaće da ublaži pritiske u vezi sa KiM
Foto: Kurir Televizija

Gust raspored

DIPLOMATSKA OFANZIVA: Vučića u Njujorku očekuje 30 sastanaka sa svetskim zvaničnicima! Pokušaće da ublaži pritiske u vezi sa KiM

Politika -

Šef dr­ža­ve ot­pu­to­vao u Nju­jo­rk, gde će u sre­du, pred GS UN, pred
či­ta­vim sve­tom izne­ti stav na­še dr­ža­ve po pi­ta­nju ju­žne pokrajine

Ova nedelja je od izuzetnog značaja za Srbiju, imajući u vidu da će se predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, obratiti 21. septembra čitavom svetu povodom kosovskog pitanja, te svima prezentovati stav naše države o južnoj pokrajini, kao i argumente za njega.

Dodatno je značajno što će Vučić tom prilikom imati i više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima, ocena je analitičara.

Očuvanje mira

Prethodno, predsednik se u subotu sastao sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom i tom prilikom istakao da će i tokom ove posete Njujorku razgovarati o unapređenju saradnje sa SAD i na brojnim sastancima koje će tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije.

On se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine i naglasio da očekuje podršku SAD u svim naporima Srbije usmerenim na nastavak dijaloga sa Prištinom, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja. Predsednik je ponovio poziciju Srbije usmerenu na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se, kako je rekao, naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner.

Spoljnopolitički komentator Politike Boško Jakšić za Kurir je ocenio da će Vučićevi sastanci imati dva cilja.

„Pripreme“ pred važne sastanke

Marko sportista brifuje starijeg druga

Predsednik Vučić objavio je juče fotografiju iz Njujorka sa šaljivim opisom, a na kojoj se nalazi u društvu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Ðurića.

- Marko sportista, u ranim jutarnjim satima, brifuje starijeg druga pred naporne i važne sastanke u Njujorku - napisao je Vučić u opisu fotografije na kojoj njih dvojica poziraju u sportskom izdanju.

Aleksandar Vučić, Marko Đurić
foto: Printscreen/Instagram

- Na Generalnoj skupštini UN jednom godišnje se svi državnici okupljaju i tada to koriste za niz bilateralnih sastanaka sa odabranim partnerima, onima s kojima im je stalo da razgovaraju, bilo da potvrde stavove ili da pokušaju da ih nagovore da ih ublaže. Vučić će imati upravo te teme u vezi s Kosovom, s jedne strane da osnaži podršku i s druge strane da pokuša da ublaži pritiske kojima je Srbija izložena - ocenio je on.

Nemanja Starović
foto: Kurir Televizija

Izuzetan značaj

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovo zasedanje Generalne skupštine UN izuzetno značajno, čak najznačajnije u ovoj deceniji jer će, kaže, dominirati globalni sukob i dileme u vezi sa međunarodnim poretkom.

- Za Srbiju će svakako ključna tema biti zaštita državnog i nacionalnog interesa. To će biti centralno mesto i u govoru predsednika i tokom bilateralnih sastanaka. Za nas je važno da se naša tema uklapa i u globalni kontekst jer će dominirati odbrana postojećeg međunarodnog poretka, koji se zasniva na principima međunarodnog prava i poštovanja Povelje UN, a što je i naša argumentacija po pitanju KiM. Naime, baš zbog toga, jer se i naše pitanje otvara u ovom kontekstu i gde smo mi deo konteksta, naši argumenti su posebno interesantni, te će Vučić zato biti veoma zapažen - smatra Milivojević.

Dodaje i da broj susreta koje će imati pokazuje međunarodni položaj Srbije, kao i značaj argumenata Srbije kada je reč o globalnoj temi.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović ocenio je da tokom desetak dana održavanja GS UN Srbija postaje žarišna tačka svetske diplomatije.

- U poslednjih deset godina nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom i delegacijom Srbije kao što je ove godine - konstatovao je.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track