USKORO SUĐENJE TAČIJU I VESELJIJU! Trendafilova: Upoznata sam sa zahtevom Albanije da se preispita Rezolucija o trgovini organima
Foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

Veseljiju

USKORO SUĐENJE TAČIJU I VESELJIJU! Trendafilova: Upoznata sam sa zahtevom Albanije da se preispita Rezolucija o trgovini organima

Politika -

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.

Trendafilova u intervjuu Radio televiziji Srbije nije precizirala datum početka suđenja, ali je istakla da je reč o obimnom slučaju na kojem sudije rade veoma intenzivno i da ima više od milion stranica dokaznog materijala.

Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i videćemo, a nadam se da će se to dogoditi relativno brzo, kazala je Trendafilova.

Na pitanje da li nastavljena istraga o navodima Dika Martija, jer se u javnim delovima optužnice to ne pominje, Trendafilova je rekla da ne može da govori o tome šta Tužilaštvo istražuje.

"Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu", rekla je predsednica Specijalizovanih veća.

Trendafilova je rekla da je upoznata sa zahtevom Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovini organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja, ali je ukazala na osnovni princip da sudije nisu političari.

Ekaterina Trendafilova, Hag, sud, 23 11 2017
foto: AP/Visar Kryeziu

"Specijalizovana veća nemaju pravnih instrumenata da se bave izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Zakon nalaže da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku, odnosno ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužnica", rekla je Trendafilova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track