05:47

SVET SE PODELIO, BOJIM SE DA SRLJAMO U KATASTROFU! Milivojević: Sve više zemalja zbog Kosova prepoznaje i SVOJ INTERES

kurir tv

SVET SE PODELIO, BOJIM SE DA SRLJAMO U KATASTROFU! Milivojević: Sve više zemalja zbog Kosova prepoznaje i SVOJ INTERES

Politika -

Na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku sinoć se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Tom prilikom predsednik je istakao da želi da precizno i jasno iznese viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni: povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, energetska bezbednost u uslovima globalne krize, finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da situaciju u vezi sa Kosovom otežava činjenica da Ujedinjene nacije igraju slabiju ulogu u svetu. Velike sile su sve preuzele na sebe i defakto rušile poredak UN prethodnih decenija. Na sve ovo treba podsetiti i o papiru koji je predsednik odbio da preuzme a u kome se navodno govori o ultimatumu za obostrano priznanje Beograda i Prištine. Danas su voditelji Pulsa Srbije Anastasina Čanović i Miloš Anđelković o ovoj temi razgovarali sa Zoranom Milivojevićem, karijernim diplomatom.

Aleksandar Vučić, Ujedinjene Nacije, Njujork
foto: Kurir

- Potpuno je u pravu predsendik. Glavni deo izlaganja usmeren na dva polja. Nalazimo se u dobu gde bi vođe velikih sila trebalo da se prizovu pametu jer bi kriza poostala nekontrolisana. To ima smisla posle delimične mobilizacije u Rusiji jer ulazimo u fazu pravog rata. Druga stvar je zalaganje za potrebu za očuvanjem međunarodnog poretka koji se zasniva na povelji Ujedinjenih Nacija. Treba se podsetiti kako je bilo kad se rušilo Društvo Naroda, kad je militarizacija postala glavna strategija mnogih zemalja i kad je sila postala dominantna, a ne pravo. U tom smislu je važan Vučićev apel, u suprotnom sve nas vodi u katastrofu i kad su u pitanju energija i hrana - rekao je Milivojević.

Podsetio je na principe na kojima Srbija čvrtso stoji i zasniva svoju međunarodnu politiku.

- Vučić je počeo od rešavanja sporova mirnim putem, pa teritorijalnog integriteta koji je prvi od 10 principa međunarodnog prava. Ako u slučaju Ukrajine insistirate na međunarodnom pravu, a narušili ste ga u našem slučaju, postavlja se pitanje ko je tu iskren i šta međunarodno pravo znači. Pandorina kutija je otvorena i u ovom veku vidimo šta se desilo. A u slučaju Ukrajine vidi se koliko je važno međunarodno pravo. Kad smo mi u pitanju, ne verujem da će sile koje stoje iza agresije primeniti iste aršine. To pokazuje svo licemerje i nepravdu na delu.

Konačno, ovaj govor reflektuje se i po pitanju otpriznavanja lažne države Kosovo.

- Napi argumenti dobijaju na težini. Svet je podeljen, zemlje odustaju od priznanja Kosova, to je već 25 država koje prepoznaju ne samo pravo već i svoj interes. To je nama veoma važna platforma u budućem nastupu jer se istorija iz 90-ih ne može ponoviti i niko nas ne može bombardovati. Važno je da država ostane na principijelnim osnovama i dosledna na pozicijama međunarodnog poretka. Sigurno je da više od pola čovečanstva tako misli - smatra Milivojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track