LIDER SOCIJALISTA O PRITISCIMA NA DRŽAVU: Dačić: Puna podrška Vučiću u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa
Foto: Beta/Miloš Miškov

POLITIKA

LIDER SOCIJALISTA O PRITISCIMA NA DRŽAVU: Dačić: Puna podrška Vučiću u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa

Politika -

U ovim teškim danima želim da izrazim punu i nedvosmislenu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa, poručio je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Srbija se, kaže, svim svojim snagama bori za mir učestvujući u pregovorima u Briselu, iako Priština ne želi da sprovede šta je dogovoreno, stalno sprovodeći jednostrane poteze koji imaju za cilj vojno osvajanje Severa Kosova i Metohije i pogrom i proterivanje Srba.

- Evropska unija i Zapad ćute, čime, u stvari, odobravaju postupke Prištine. Ćute i na najnovije rezultate popisa u Hrvatskoj gde se nastavlja proterivanje Srba, ćute i na zahteve za reviziju Dejtonskog sporazuma gde se traži ukidanje Republike Srpske. Ćute i kad ministarstva spoljnih poslova Albanije i Kosova potpisuju različite sporazume kojima se predviđaju zajednička diplomatska predstavništva i pomoć u priznavanju Kosova. Jedino Evropska unija i Zapad reaguju kada treba pretiti Srbiji, kao, na primer, zbog plana konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Srbije i Rusije. Ja lično, kao ministar spoljnih poslova, za šest godina sam potpisao nekoliko takvih sporazuma sa Rusijom, kao i sa drugim zemljama, što je sasvim uobičajena praksa, i što ničim ne utiče na spoljnu politiku Srbije - ističe Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Ukazuje da ne smeta njima to, te da su glavni razlog histerije jasni i odlučni stavovi predsednika Vučića o suverenoj i nezavisnoj spoljnoj politici Srbije, koji se temelje isključivo na interesima Srbije.

- Osnovni principi međunarodnog prava važe valjda i za Srbiju, i za naš teritorijalni integritet i suverenitet. To je i ono što najviše smeta raznim glasnogovornicima, zašto Srbija tako čvrsto i stalno brani svoj teritorijalni integritet kada su oni procenili da to ne važi za Srbiju priznajući Kosovo. Oni nikako da shvate da nikakav neprincipijelni pritisak i pretnje neće uticati na Aleksandra Vučića da promeni svoju politiku: sve za mir, ali Srbiju ni za šta. U ovim prelomnim trenucima za naš narod i državu potrebno je narodno jedinstvo i stabilnost, i pozivam sve političke stranke da stanu iza ovakve politike Vučića. Što se tiče mene lično i Socijalističke partije Srbije, kao i uvek stojimo čvrsto u podršci predsedniku Vučiću, za očuvanje mira i zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa - konstatovao je Dačić.

Kurir.rs/ Foto/Source:Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track