PRITISCI NA SRBIJU NE JENJAVAJU: Kulminacija će biti na samitu u Pragu početkom oktobra
Foto: Beta/Milan Obradović

NE PRESTAJE

PRITISCI NA SRBIJU NE JENJAVAJU: Kulminacija će biti na samitu u Pragu početkom oktobra

Politika -

EU i Zapad nikako da shvate da nikakav neprincipijelni pritisak i pretnje neće uticati na predsednika Aleksandra Vučića da promeni svoju politiku: sve za mir, ali Srbiju ni za šta, ocenjuje lider SPS Ivica Dačić

Ne jenjavaju pritisci na Srbiju zbog vođenja dosledne i nezavisne politike. Iz EU i SAD se danima zvaničnom Beogradu upućuju zamerke zbog potpisivanja dokumenta o saradnji ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, a ponovo se pojačavaju i zahtevi da se Moskvi uvedu sankcije, odnosno da se „usaglasimo sa spoljnom politikom EU“.

Kulminacija pritisaka, kako ocenjuju poznavaoci prilika, očekuje se 6. oktobra u Pragu, na samitu koji organizuje EU i na kom će prisustvovati lideri 27 članica Unije. Samitu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić. Inače, on će se javnosti obratiti do kraja nedelje, a juče je na instagramu poslao moćnu poruku:

- Moramo da vodimo računa o državi, jer drugu nemamo!

Neprincipijelno

Lider SPS Ivica Dačić ocenjuje da Evropska unija i Zapad jedino reaguju kada treba pretiti Srbiji, kao, na primer, kako kaže, zbog plana konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova - Srbije i Rusije.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- Lično, kao ministar spoljnih poslova, za šest godina sam potpisao nekoliko takvih sporazuma s Rusijom, kao i s drugim zemljama, što je sasvim uobičajena praksa i nikako ne utiče na spoljnu politiku Srbije. Oni nikako da shvate da nikakav neprincipijelni pritisak i pretnje neće uticati na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da promeni svoju politiku: sve za mir, ali Srbiju ni za šta - istakao je Dačić.

Usijanje dana, Predrag Rajić
foto: Kurir

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost potvrđuje da će pritisci na Srbiju samo da se pojačavaju.

- Srbija će se suočavati sa sve jačim pritiscima u narednom periodu zato što vodimo nezavisnu politiku. Kako vreme bude prolazilo, situacija će biti sve izazovnija, a uspećemo da je nadvladamo samo ukoliko budemo jedinstveni - kaže Rajić za Kurir.

Viševekovni odnosi

Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, ocenjuje da Srbija ima poseban odnos s Rusijom, te je tako Zapad i tretira.

- Kao bliski Rusima, šta god da uradimo, mi ne bismo izmenili tu bitnu agendu.

Mi smo identifikovani kao takvi i to postoji 200-300 godina - rekao je Petrović.

KRISTOFER HIL O SPORNOM DOKUMENTU BEOGRADA I MOSKVE

Rusija želela plan da bi opravdala svoj rat

Kristofer Hil
foto: BETA/Amir Hamzagić

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je za Fonet da je video plan konsultacija, koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.

- Video sam plan, nema mnogo toga u njemu. Pitanje je zašto je Rusija to želela i očigledno da je želela plan da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Ponašanje Rusije osudili su svi i u SAD, u Indiji, čak ih je i Kina kritikovala, niko ih ne podržava u ovom naporu. Pitanje je zašto bi dobili potvrdu od bilo koga za ono što su uradili svom komšiji - rekao je Hil.

Na pitanje zašto su tražili objašnjenje potpisivanja protokola i da li je to primer koordinisane kampanje pritisaka na Srbiju sa Zapada, Hil je rekao da Srbija nije pod napadom, već da Rusija napada Ukrajinu i da su objašnjenje tražili jer je bilo čudno da je na kraju nedelje u UN Srbija potpisala ugovor s Rusijom.

Kurir.rs/Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track