PREMIJERKA BRNABIĆ U JAPANU: Obrazložila sam principijalnu poziciju Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini, Japan ne vrši pritiske
Foto: Kurir

POLITIKA

PREMIJERKA BRNABIĆ U JAPANU: Obrazložila sam principijalnu poziciju Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini, Japan ne vrši pritiske

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se u Tokiju sastala sa premijerom Japana Fumiom Kišidom u državnoj vili Akasaka, istakla je da je sastanak bio dobar, te da će Srbija to iskoristiti da gradi političke i ekonomske veze sa Japanom.

Ona je ukazala da na ovakvim sastancima nekada deluje kao da nisu ni odlazili iz Evrope, jer je, kaže, tema Ukrajine toliko prisutna na njima.

Ana Brnabić
foto: Kurir

- Sve zanima stav Srbije prema tom pitanju, da li ćemo uvoditi sankcije ili nećemo, a na ovim političkim sastancima, kao sa premijerom Kišidom, dobra je prilika prilika da se obrazloži naša pozicija oko situacije u Ukrajini. Imala sam prilike da obrazložim principijalnu poziciju Srbije, da se naša pozicija razume - naglasila je Brnabić.

Japan je, kaže, takva zemlja gde i dolazak investitora zavisi od toga kakva je preporuka njihove vlade, da li smo stabilna zemlja ili ne.

- Tako da mislim da je bilo korisno videti se sa njihovim premijerom i obrazložiti sve. Veoma nam je važno da nas razumeju kako bi se nastavila ulaganja u našu zemlju. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti u mesecima pred nama i u 2023. - navela je premijerka.

Ana Brnabić
foto: Kurir

Ona je napomenula da je politika u Japanu dosta drugačija nego politika u Evropi.

- Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN-a i deklaracijama Evropske unije povodom agresije na Ukrajinu, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji i za to imamo dobre razloge - istakla je Brnabić. Premijerka je takođe uputila poziv premijeru Kišidu da Carska porodica Japana poseti Srbiju, kao i da on poseti našu zemlju.

- Imala sam jutros sastanak i sa njihovim bivšim ministrom spoljnih poslova, koji je 2019. bio u Srbiji i sa njim sam pričala da bi bilo dobro da potpišemo jedan sporazum o saradnji između njihove Agencije za digitalizaciju i naše Kancelarije za IZ i e-upravu. Nastavićemo da gajimo ove odnose jer su nam oni bitni i politički i ekonomski - konstatovala je Brnabić koja se sastala i sa kolegom iz Singapura Li Sjenlungom, a prisustvovala je i večeri sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track