MILOŠEVIĆ NAREDIO, LEGIJA ORGANIZOVAO ATENTAT NA DRAŠKOVIĆA: Vuk jedini preživeo, četvorica poginula na Ibarskoj, a ONI su osuđeni
Foto: EPA/Saša Stanković, Marina Lopičić, Profimedia, Printscreen

pre 23 godine

MILOŠEVIĆ NAREDIO, LEGIJA ORGANIZOVAO ATENTAT NA DRAŠKOVIĆA: Vuk jedini preživeo, četvorica poginula na Ibarskoj, a ONI su osuđeni

Politika -

Na današnji dan pre 23 godine na Ibarskoj magistrali poginula su četvorica saradnika Vuka Draškovića, dok je lider SPO preživeo taj pokušaj atentata.

Atentat je, kako je dokazano, planirala i organizovala Državna bezbednost, po naređenju tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. SPO, predvođena Draškovićem, u to vreme bila je najjača opoziciona stranka.

Prema pravosnažnoj presudi, šef DB Radomir Marković preneo je naređenje komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji za likvidaciju Draškovića.

Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legijafoto: Profimedia

Za neposredno učestvovanje u atentatu u ataru sela Petka, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. osuđena su petorica pripadnika JSO, koji su prema presudama učestvovali i u drugim političkim ubistvima.

Utvrđeno je da je teretni kamion, kojim je iscenirana nesreća, vozio Nenad Ilić Glavonja.

Slobodan Milošević i Vuk Drašković
Slobodan Milošević i Vuk Draškovićfoto: EPA/Saša Stanković, Filip Plavčić

U 12.15 Ilić je iznenada skrenuo kamionom u suprotnu traku na "audi" u kome je na suvozačkom mestu bio Drašković, a vozio ga je njegov šurak Veselin Bošković, koji je uspeo da izbegne direktan sudar, ali je kamion ipak udario "audi" koji se prevrnuo nekoliko puta. U tom prevrtanju Boškoviću je slomljen vrat, dok je Drašković prošao sa lakšim povredama. Kamion je nastavio i u suprotnoj traci direktno naleteo na BMW u kome su bili Vušur Rakočević, Dragan Vušurović i Zvonko Osmajlić.

uviđaj na Ibarskoj magistrali
uviđaj na Ibarskoj magistralifoto: Printskrin

Na godinu i po dana zatvora osuđen je Mihalj Kertes, direktor Uprave carina i čovek od poverenja Miloševića, jer je pomogao DB da prikrije zločin tako što im je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju. Šef saobraćajne policije Srbije Dragiša Dinić i načelnik saobraćajne policije Beograda Vidan Mijailović osuđeni su na po 10 i šest meseci zatvora.

Neposredno pre Ibarske magistrale, isti počinioci čekali su Draškovića kod beogradskog aerodroma, ali su tada odustali. Pokušali su i sledeće godine 15. juna u osvit pada Miloševića da ga ubiju. Tada je Branko Berček, pripadnik JSO, kroz prozor stana Draškovića u Budvi ispalio osam hitaca. Lider SPO i tada je prošao sa lakšim povredama. Marković je 2003. priznao da mu je naređenja da se ubijaju opozicioni lideri izdao Milošević.

Sudovi u Srbiji su u tri instance u presudi koja je sada pravosnažna konstatovali da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević iz "niskih pobuda" tražio likvidaciju političkih protivnika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track