PREDSEDNIK VUČIĆ NA PREDSTAVLJANJU SABRANIH DELA MILORADA EKMEČIĆA: Pred nama je težak period, teži nego što je bio 90-ih
Foto: Printscreen/TV Pink

u domu vojske

PREDSEDNIK VUČIĆ NA PREDSTAVLJANJU SABRANIH DELA MILORADA EKMEČIĆA: Pred nama je težak period, teži nego što je bio 90-ih

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljanju kapitalnog izdavačkog projekta "Pravoslavne reči": Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića u 15 knjiga.

Izdavač Zoran Gutović je predsedniku Vučiću poklonio komplet Sabranih dela Milorada Ekmečića, kao "velikom knjigoljupcu, poštovaocu lika i dela Milorada Ekmečića i nekom ko Ekmečića često citira".

Predsednik Vučić se obratio prisutnima:

"Duboka misao i nadmoćna vizija", citirao je Bećkovića na početku obraćanja predsednik Vučić, pa dodao:

"Ekmečić je mnogo godina pre smrti predvideo sva današnja dešavanja i sukob u Ukrajini i globalnu ekonomsku krizu".

"Svoje rodoljublje je zasnovao ne na mržnji nego na neisrcpnom prikupljanju istorijske građe. U amanet nam je ostavio želju da ne ratujemo. Život Ekmečića kretao se 'između klanja i oranja'. U njegovoj porodici je 78 prebilovačkih mučenika, među njima i otac Ilija".

Aleksandar Vučić, Dom Vojske Srbije
foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik je podsetio da je Ekmečić i nosilac ordena Svetog Save.

Vučić je citirao i Kusturicu, koji Ekmečića ocenjuje kao čoveka koji zna sve, i to nesebično deli. Predsednik se zahvalio Gutoviću na ovim sabranim delima koja su od velikog nacionalnog interesa i istakao da ove knjige treba da budu u lektiri, u svim domovima.

Istakao je da je teško danas primaću ugao u kojem ćete da čuvate zemlju, a da se ne zamerite srcima našeg naroda.

"Veoma sam zabrinut za ishod neke nove Staljingradske bitke, ako do nje dođe. Ostaje pitanje šta ćemo mi sa sobom i hoćemo li uspeti da sačuvamo i levu i desnu obalu Dunava, za naš narod. I sa tim zavetom treba da gledamo u budućnost. Ekmečić je znao šta je potrebno za srpsko srce i srpsku dušu, ali se uvek setio i šta je potrebno srpskoj glavi".

"Videćete i sami, bez obzira na sve sumnje, ma kakve odluke da smo doneli, moram reći da me strah onoga što je pred Srbijom, sada više nego ikada".

Predsednik je za kraj rekao da je najvažnije da brinemo o svom rodu i našoj zemlji.

"Pred nama je težak period, teži nego što smo imali devedesetih godina. Sve to, ma kakve odluke da smo doneli, neće promeniti činjenicu da me strah veći nego ikada onome što se pred Srbijom nalazi. Da brinemo o svom rodu i svojoj zemlji Srbiji".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja