OPTUŽBE! Jelena Trivić: UKRADENO mi je 80.000 glasova! Idem do kraja! Kovačević: SMEŠNO, ne može da se pomiri s porazom!
Foto: Beta/Slobodan Miljević, Youtube/BN

izbori u bih

OPTUŽBE! Jelena Trivić: UKRADENO mi je 80.000 glasova! Idem do kraja! Kovačević: SMEŠNO, ne može da se pomiri s porazom!

Politika -

Kandidatkinja PDP za predsednika RS ne odustaje od tvrdnje da je došlo do izborne krađe, iz Dodikove stranke odbacuju ove tvrdnje

Jelena Trivić (PDP), kandidatkinja za predsednika Republike Srpske, koja je, prema dosadašnjim rezultatima koje je objavio CIK, izgubila od protivkandidata Milorada Dodika (SNSD), tvrdi da su izbori pokradeni, te da joj je oteto gotovo 80.000 glasova. S druge strane, Dodikov savetnik Radovan Kovačević poručuje da je sve bilo legitimno, te da Trivićeva ne može da se pomiri s porazom.

Trivićeva je, prema poslednjem izveštaju CIK, osvojila 42,69 odsto glasova, dok je Dodik pobedio sa 48,8 odsto glasova. No, ona tvrdi da je "pokradena narodna volja".

Borba

- Baš danas predajemo CIK ono što smo dosad prikupili od neregularnosti, a bilo ih je u bukvalno svim gradovima Republike Srpske, a najviše u Doboju, Zvorniku i Prijedoru. Obim krađe je zaista neverovatan, teško je tačno proceniti, ali, prema nekim nezvaničnim procenama, reč je i do 80.000 glasova - tvrdi Trivićeva za Kurir.

Jelena Trivić
foto: Youtube/BN

Kako kaže, iako je tokom izbornog dana bilo u principu mirno, tokom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta u nekim gradovima, poput Doboja, bilo je, kaže, bukvalno kao ratno stanje.

- U Doboju je, recimo, sa biračkih mesta izbačeno na desetine naših posmatrača, čak su ih batinaši fizički izbacivali. Istovremeno, dok su nam rezultati dolazili, sve je upućivalo na moju pobedu, ali u neko doba su iz biračkih mesta prestali da nam stižu rezultati i tada je situacija počela da se menja u Dodikovu korist, što je očito sumnjivo i po nečijem nalogu - tvrdi Trivićeva.

Ukazuje i da je brojka od oko 35.000 nevažećih listića po njoj nerealna, kao i razlika u broju glasova između nje i Dodika na jednom istom biračkom mestu, ali u drugim prostorijama.

- Zato idemo sada sa zahtevom za ponovno brojanje glasova i ponavljanje izbora na celoj teritoriji RS. Ja ću se boriti do kraja u ovom procesu, jer nisam pokradena ja, već narod RS i imam obavezu prema njima - kaže Trivićeva i podseća da je izbore pratilo i oko 300 međunarodnih posmatrača, ali da od njih ne očekuje ništa.

Navikli

S druge strane, Dodikov savetnik Kovačević odbacuje sve optužbe i kaže za Kurir da su "one potpuno smešne".

Radovan Kovačević, SNSD, portparol
foto: Printscreen YouTube/RTRS

- Trivićeva je svojim ponašanjem od izborne noći pa do danas izgubila svaku vrstu kredibiliteta da radi bilo kakav odgovoran državni posao. Svi koji su pratili izbornu noć mogli su da vide da je već na pet odsto obrađenih biračkih mesta Dodik bio u vođstvu, a kako se uzorak povećavao, povećavao se i njegov broj glasova u odnosu na njene. Mi smo ipak rekli da je njegova pobeda potpuno izvesna, ali nismo želeli do kraja da proglašavamo pobedu jer se radilo o razlici od oko 30.000 glasova. Znači, od početka je bila kontinuirana razlika glasova - kaže Kovačević.

Stvari su, ističe, potpuno jasne, "a ono što opozicija radi nešto je na šta su navikli".

- Na prošlim izborima je kandidat koji je ubedljivo izgubio od Željke Cvijanović isto sam sebe proglasio za pobednika. Jednostavno, ljudi koji gube izbore u kontinuitetu od 2006. ne mogu da se pomire s tim da nisu izbor građana - konstatovao je Kovačević.

Milorad Dodik rekao je za rusku agenciju TASS da je "pobedio uprkos mešanju Zapada".

Bijeljina, Milorad Dodik
foto: Printscreen/RTS

- Moja ukupna prednost, prema rezultatima izbora, iznosi 30.000 glasova, odnosno oko pet ili šest odsto. U trenutnim okolnostima, to je veoma značajan rezultat, koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom koji bi ovde pokrenule opozicione stranke, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost - rekao je Dodik.

brojke:

  • 48,3 odsto glasova osvojio je Milorad Dodik
  • 43,36 odsto glasalo za Jelenu Trivić
  • Podaci CIK na 95,13 obrađenih glasova

Ivana Žigić/ Foto/Source:Beta/Slobodan Miljević, Youtube/BN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track