07:40

HRVATSKA, LITVANIJA I POLJSKA SLOŽNO PROTIV SRBIJE Tomić: Sa Litvancima i Poljacima moguć razgovor, sa Hrvatima teško

KURIR TELEVIZIJA

ŠTA SE DEŠAVALO IZA ZATVORENIH VRATA U PRAGU? Tomić: Sa Litvancima i Poljacima moguć razgovor, sa Hrvatima teško

Politika -

Odluka kojom se Srbiji zabranjujue uvoz ruske nafte bila je tema emisije redakcija na Kurir televiziji. Ovu odluku kao i samit evropske političke zajednice održan u Pragu komentarisali su Nikola Tomić, novinar i politički analitičar, Aleksandar Đokić, politikolog i dr Dejan Miletić iz centra za proučavaje globalizacije.

jurtarnji
foto: Kurir televizija

- Hrvatska nije jedina koja se izjasnila za zabranu, već i Litvanija i Poljska. One su najradikalnije u osudi Rusije, i imaju slabo razumevanja za iskakanje iz jasne antiruske politike. Kažnjavaju Srbiju, jer insistiraju na potpunom jedinstvu u antiruskom stavu - rekao je Tomić i ocenio da ipak postoji razlika u motivima Hrvatske, koji proizilaze iz loših bilateralnih odnosa sa Srbijom i motivima Poljske i Litvanije, koji dosledno sprovode politiku prema Rusiji, a sve odluke vezane za Srbiju su isključivo prilagođavanje takvoj politici.

- Hrvatska nas sapliće, a sa ove dve zemlje može da se radi. Ima prostora za dijalog, pogotovo sa Poljskom. Sa Litvanijom ima problema zbog nekh nerešenih privatizacija koje zadiru u odnos Srbije i Litvanije. U našem je interesu da izdejstvujemo da Hrvati ostanu usamljeni u politici protivnoj srpskim interesima, jer će im biti teže da brane svoju poziciju i onda će biti raskrinkana njihova nepricncipijelna politika prema Srbiji - ocenio je Tomić.

Jutarnji
foto: Kurir televizija

Aleksandar Đokić istakao je da je veliki faktor koji je nepovoljan po Srbiju to što nije članica evropske unije, jer zbog toga nije u mogućnosti da direktno učestvuje u odlukama koje se o njoj donose.

- O Srbiji se odlučuje za stolom za kojim ona ne sedi, jer nije član EU. Ovo se nije iznenada desilo. Srbija je uhvaćena u neku veću politiku. Neko odlučuje o vama, a Srbija je kolateralna žrtva i njoj je teško da lobira sve te države, jer nema pravo direktnog veta na odluke, već mora preko drugih da zastupa svoje interese - rako je Tomić.

Dejan Miletić tvrdi da Hrvatska svoj uspeh meri proporcionalno neuspehu Srbije.

jutarnji
foto: kurir televizija

- Hrvatska ima tu žalosnu politiku da komšiji crkne krava. Oni sve mere u odnosu na Srbiju. Ako je Srbiji dobro njima nije dobro. Sve što rade verifikuju nanošenjem štete Srbiji - kaže Miletić i dodaje da takvo ponašanje Hrvatske kompromituje civilizacijski nivo evropske unije

- Kakva je ta EU kad u sklopu te organizacije postoji zemlja koja politiku zasniva na nacionalnom antagonizmu. Njima su nacionalni interesi iznad pragmatičnih i ekonomskih razloga, a nacionalni interesi se mere slabošću Srbije. Time Hrvatska šteti ne samo Srbiji već i Evropskoj uniji - zaključio je Miletić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track