ČVRST STAV: Od Srbije traže da pusti Kosovo u Ujedinjene nacije, ZA NAS JE TO NEPRIHVATLJIVO!
Foto: Beta Miloš Miškov

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA

ČVRST STAV: Od Srbije traže da pusti Kosovo u Ujedinjene nacije, ZA NAS JE TO NEPRIHVATLJIVO!

Politika -

Danas imamo predlog Nemačke i Francuske... Ne možete da bacite kroz prozor predlog koji od njih dolazi. Naš stav je da moramo da razgovaramo. Suviše ste veliki i jaki da bismo izbegli razgovor, rekao šef države

Naša pozicija po pitanju Kosova i Metohije postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje pokušaće na svoj način da reše problem ulaskom Kosova u UN. Razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova Vladimiru Putinu iz ruku, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kada sam rekao da se menja arhitektura, iz EU su me demantovali, ali nisam razumeo šta demantuju, jer se ona menja - kazao je predsednik na početku obraćanja građanima, koje je podelio na sedam važnih oblasti.

Dva koloseka

Kako je naveo govoreći o pitanju KiM, ići će se u dva koloseka.

- A jedan kolosek, koji ne menja arhitekturu razgovora, odnosi se na sve moguće albanske zahteve, jer oni diktiraju teme. Danas imamo predlog Nemačke i Francuske na stolu. Ne možemo tek tako da odbijemo predlog takvih sila. Ne možete da bacite kroz prozor predlog koji od njih dolazi, o njemu mora da se razgovara i pregovara, a da li možemo da prihvatimo, takođe nisam siguran - kazao je Vučić.

Kako je dodao, najveća greška Srbije, pored pitanja upućenog Međunarodnom sudu pravde, bila je ta što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, a i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO.

- Svaki put, da bi nas umirili, rekli bi da ćemo o tome sledeći put. A svaki sledeći put bi iskrsla neka nova kriza, koju bi proizveli ili Albanci podržani od zemalja Kvinte, ili zajedno, a nama govorili da je to mnogo teška tema za Albance - kazao je predsednik i dodao:

- Videli ste izjave Vjose Osmani da Srbi na KiM mogu i danas da formiraju ZSO kao nevladinu organizaciju... Niko ih nije opomenuo. To dolazi posle našeg razgovora sa Šolcem i Makronom. Ja ne mogu do detalja o papiru, jer je to tajno, suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući i u UN. Srbija bi za to dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbegli razgovor. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN, i to će nositi svoje posledice. Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo da formalno priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN - naveo je Vučić.

Pravo jačeg

Naveo je i da Amerika povećava vojno prisustvo na KiM.

- Dolazi 300 novih vojnika, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To znači da nema ni govora o poštovanju Rezolucije ni bilo čega, već da je politika sile ono što treba da se poštuje - naveo je predsednik Srbije.

Kako je kazao, „poruku smo razumeli dobro, da međunarodno pravo ne postoji, već samo pravo jačeg“.

Predsednik je ukazao i da trenutno imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova, te da će država nastaviti da radim svoj posao iako će biti teško, jer će, kaže, velike sile svaku takvu odluku probati da ospore.

On je najavio da se očekuje da 2. ili 3. novembra Biro komiteta ministara donese odluku o početku procedure za prijem Kosova u Savet Evrope.

- Čekaju da izađe mađarski član, a uđe litvanski. To sve nisu ad hok akcije, planira se to već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru, koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope - objasnio je Vučić, dodavši da nama na kraju ostaje da se suočimo sa svim tim.

Kazao je i da će to biti dodatni pritisak na Srbiju i zbog Interpola, Uneska i drugih organizacija UN.

O sankcijama Rusiji

Kako je kazao, „ono što je politika naše zemlje, mogu da nam uzmu sve, ali mi ćemo se boriti mirnim sredstvima“, te da će Srbija nastaviti da pruža ekonomsku, socijalnu, humanitarnu i svaku drugu podršku Srbima na KiM.

- Mi moramo da štitimo svoj teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali, ali dok sam predsednik, u srpskom rukovodstvu neće postojati volja za prihvatanje nezavisnosti Kosova i članstvo u UN - istakao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

- Nikome ništa ne dugujemo. Mi sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo. Zadržaćemo tu našu politiku do trenutka dok šteta ne bude veća od koristi, pa budemo morali da prihvatimo drugu realnost. Trenutno ne ugrožavamo svoju poziciju, što ne znači da se to neće promeniti. Možda nova vlada donese drugačiju odluku - kazao je Vučić.

Ocenio je da je licemerje što je Hrvatska uvela sankcije Rusiji, a izuzela se od sankcija, što nama nisu dozvolili, iako, kaže, Rusiji nismo uveli sankcije.

PREDSEDNIK O DRŽAVNIM FINANSIJAMA, HRANI I INVESTICIJAMA

Više smo nego likvidni i ima dovoljno svega

Vučić je naveo da u ovom trenutku imamo 253,7 milijardi dinara, odnosno više od dve milijarde evra, čime smo, kaže, više nego likvidni.

- Dobro je što smo obezbedili milijardu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, to nas je ojačalo. Javni dug nam je 53,7 odsto. A kritičarima mogu samo da kažem da je javnu dug Amerike 1.000 puta veći. No, problem nam je dalje jačanje američkog dolara. Izvršili smo četiri hedžing operacije da bismo spustili nivo našeg duga u dolarima. Dobro se držimo, razgovaramo sa MMF o novom aranžmanu - naveo je predsednik i ukazao da je država obezbedila da ima najjeftiniji hleb u Evropi - 53,5 dinara, koliko košta hleb „sava“ za siromašne. Naveo je i da imamo više nego dovoljne količine suncokreta, dovoljno šećera, dovoljno kupljene soli...

Predsednik je najavio i nova ulaganja u Vojsku Srbije i rekao koju naredbu je doneo kao vrhovni komandant.

- Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju - kazao je predsednik.

On je potpisao naredbu za sve naše fabrike da 20 odsto njihovih proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

LEPE VESTI

Penzije veće za 20 odsto, mladima po 5.000 dinara

Predsednik je najavio da se od 1. novembra ide na povećanje penzija, koje će penzioneri primiti u decembru, a potom ide i dodatno povećanje sledećeg meseca.

- Ukupno povećanje, zaključno sa januarom, iznosiće između 20,2 i 20,8 odsto. Prosečna penzija biće 38.000 dinara. Istovremeno, minimalna zarada iznosiće 40.020 dinara, a krenuli smo 2010. sa 15.000 i nešto - naveo je i podsetio da je država uspela da obezbedi pred Novu godinu novu pomoć mladim ljudima, od po 5.000 dinara, za koju će prijavljivanje biti od 1. do 15. decembra.

OTKRIO PLAN AMERIKE IZ 1999. GODINE

Klinton tražio od Orbana da nas napadnu kopnom!

Predsednik je otkrio da je 1999. godine Mađarska trebalo kopnom da napadne Srbiju, što mu je potvrdio premijer Mađarske Viktor Orban.

Bil Klinton
foto: AP Photo/Julia Nikhinson
Viktor Orban
foto: EPA/MARTIN DIVISEK

- Orban je odbio taj zahtev Klintona, a u Beloj kući pomogao mu je Šreder. Onda je Orban otišao u Britaniju, pozvonio na vrata Margaret Tačer, koja mu je rekla da joj mnogo smeta što je odbio da napadne Srbiju jer će sada više britanskih vojnika da pogine. Trebalo je da nas napadnu, da nam razvuku snage. I da sad postavljamo pitanje poverenja?! - rekao je Vučić.

O NAPADIMA IZ HRVATSKE

Oni bi mogli bez svake nafte, ali bez mržnje teško

Predsednik Vučić odgovorio je i na sramne napade koji svakodnevno stižu iz Hrvatske. Na konstataciju novinara da je u Hrvatskom saboru Hrvoje Zekanović rekao da je premijer Andrej Plenković sprečio „orgijanje u Jasenovcu“, te da Plenković nastavlja sa ucenama, nazivajući Vučića „denacifikatorom Balkana“, predsednik je odgovorio:

Andrej Plenković
foto: AP Photo/Petr David Josek

- Podsvest je čudo, oni bi mogli bez svake nafte, ali bez mržnje prema Srbima i Vučiću teško. Jedan dan bez teksta protiv mene nije bilo. Problem je u cvetu, njima je to orgijanje. Da si živ i zdrav, Hrvoje, bog da te poživi tako pametnog i mudrog, šta drugo da kažem... Neka ne brinu, imaće Srbija nafte. Suviše smo mi dobri domaćini, za razliku od nekih pre i od mnogih u okruženju, da bismo dopustili da Srbija propadne ili da nema rešenje.

ULOŽIĆEMO 12 MILIJARDI EVRA U ENERGETSKU INFRASTRUKTURU

Imamo najveće rezerve gasa u istoriji zemlje, gradimo naftovode

Predsednik Vučić je naveo koje će se konkretne mere preduzeti u narednih šest meseci kada je reč o energentima.

Aleksandar Vučić
foto: Beta Miloš Miškov

- Srbija godinama ima samo jedan naftovod, onaj koji ide preko Hrvatske, a poslednji događaji pokazali su da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač. U skladu sa dogovorom koji smo (Viktor) Orban i ja već postigli, pokrenućemo izgradnju 128 kilometara naftovoda Novi Sad - Mađarska. Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra - rekao je Vučić i najavio da će država u narednih šest godina uložiti najmanje 12 milijardi u infrastrukturu.

Kako je rekao, ideja je da se gradi naftovod i kroz Severnu Makedoniju do luke Drač.

- Ako bi nam neko prekinuo dotok nafte, imali bismo je za 175 dana, a benzina za 59 dana - naglasio je Vučić.

Radi se, kaže, i na novim skladištima nafte. Predsednik je kazao i da trenutno imamo najveće rezerve gasa u istoriji zemlje. On je naglasio i da već deset dana nismo uvezli nijedan kilovat struje, uz pomoć norveških prijatelja, pa naveo da imamo gasa za dva meseca, sve i da nam nijedan kubni metar ne dođe.

- U Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo... I kad u budućnosti bude povećanja cene gasa, neće prelaziti okvire razuma, a to svakako neće biti uskoro - kazao je predsednik.

Štampano izdanje 09.10.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KAKO REĆI DECI DA SE RAZVODITE? Ne propustite DANAS novo izdanje porodičnog magazina LENA!

magazin Lena
foto: Promo

Danas samo uz Kurir poklon – porodični magazin Lena!

Teme broja:

KAKO REĆI DECI DA SE RAZVODITE – Klinci, ali i tinejdžeri treba da znaju da ih oba roditelja vole

ONKOLOZI UPOZORAVAJU – Maligni tumori usne duplje sve češći

4 PRAVILA ZA NANOŠENJE DEZODORANSA

A IZ RAŠINE KUHINJE – Orli piletina

Intervju Simonida Milojković: Ljudi moraju da shvate da su sekte veliko zlo!

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track