KOPNENA INVAZIJA 1999., NAPAD IZ VUKOVARA! SAD JE JASNO KAKAV JE EKSPERT BIO LAZANSKI: Viktor Orban nedavno otkrio NATO namere!
Foto: Shutterstock, Profimedia, Ilustracija

analizao napad na srj

KOPNENA INVAZIJA 1999., NAPAD IZ VUKOVARA! SAD JE JASNO KAKAV JE EKSPERT BIO LAZANSKI: Viktor Orban nedavno otkrio NATO namere!

Politika -

"Kopnena invazija, kreću sa severa..." Ovo je jedna od najčešće ispričanih rečenica tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Generali NATO su tada procenjivali da bi Jugoslavija u području Vojvodine mogla za odbranu da postavi ukupno pet divizija plus neke manje dodatne jedinice, dok bi za odsudnu odbranu mogle da se privuku još dve divizije, kao i još jedna iz strateške rezerve, pisao je svojevremeno o mogućoj NATO kopnenoj agresiji na SRJ Miroslav Lazanski.

Odgovarajuće kopnene snage za radikalnu invaziju na SR Jugoslaviju, na prostorima oko naše zemlje, NATO u junu 1999. nije imao, objasnio je Lazanski.

Aleksinac, NATO Bombardovanje, NATO Agresija, Bombardovanje, 1999
foto: EPA

- NATO bi u napadu na tom delu celokupnog kružnog fronta, ili osnovice, imao u prvom ešalonu četiri divizije, dok bi dve divizije morao da postavi radi odbrane Makedonije i Albanije za slučaj jugoslovenskog kontranapada. Dakle, kapaciteti i potencijali NATO-a u junu 1999. nisu bili dovoljni za kopnenu agresiju radikalnog karaktera, jer za tako nešto bilo je potrebno najmanje 12 divizija sa punom logističkom podrškom. Da bi se nemačka vojska pripremila za udare protiv Jugoslavije iz pravca Mađarske trebalo bi joj četiri meseca, Amerikancima i Britancima šest meseci. To je vremenski normativ dovlačenja snaga i logistike i vreme prvog raspoređivanja po pravcu mogućeg borbenog nastupanja. Odgovarajuće kopnene snage za radikalnu invaziju na SR Jugoslaviju, na prostorima oko naše zemlje, NATO u junu 1999. nije imao. Četiri, ili šest meseci dovlačenja tih snaga znači ući u jesen i zimu, a na takvim terenima teška borbena tehnika ne dolazi do punog izražaja - naveo je tada Lazanski.

NATO Bombardovanje, 1999

On je tvrdio da su generali u Vašingtonu i u Londonu znali da su jugoslovenske snage područje između Dunava i Tise minirale, da na tom prostoru Beograd ima snažne protivoklopne snage, da su Novi Sad i Zrenjanin jake tačke otpora na putu ka Beogradu.

- Jedan pravac udara NATO-a trebalo je da ide ka Somboru podržan i napadom iz pravca Vukovara - pisao je Lazanski.

Aleksandar Vučić, Viktor Orban, Vučić Orban
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno rekao da je 1999. godine "Mađarska je trebala kopnom da napadne Srbiju, kako bi se razvukle naše snage."

- Viktor Orban mi je to povrdio i dao mi je dozvolu da govorim o tome. Od njega je Bil Klinton tražio da napadnu Srbiju, a Orban je to odbio - istakao je Vučić.

(Kurir.rs / Sputnik, Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja