NOVINARSKA UDRUŽENJA: Ispitati ko je sakrio dokaze o pretnjama novinaru! MUP: Istraga sprovedena profesionalno!
Foto: Printscreen/Facebook/UNS

Saopštenja

NOVINARSKA UDRUŽENJA: Ispitati ko je sakrio dokaze o pretnjama novinaru! MUP: Istraga sprovedena profesionalno!

Politika -

Dok novinarska i medijska udruženja zahtevaju od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je odgovoran za "skrivanje ključnog dokaza u slučaju pretnji uredniku u listu Drvotehnika Dragojlu Blagojeviću", ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oštro odbacuje odbacuje ove tvrdnje, nazivajući ih "skandaloznim i površnim".

Naime, MUP je odbacio kao „nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne" navode člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića da je neko iz tog resora pokušao da sakrije dokaze o pretnjama uredniku lista Drvotehnika, Dragojlu Blagojeviću.

- Ocene Verana Matića o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića, koji inače mogu stručno i profesionalno da ocenjuju samo pravosudni organi, su, u najmanju ruku, nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne. Uz to, date su u toku tužilačke istrage, pa možemo posumnjati i u namere Matića koji time vrši pritisak na policiju i pravosudne organe - saopšteno je iz MUP.

MUP, Grb
foto: MUP

Iz MUP-a su naveli da se policija „ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, a ni izmišljanjem kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja".

- U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u istrazi u vezi sa pretnjama novinaru Blagojeviću i Sektora unutrašnje kontrole koji je proveravao njihov rad, iznete su činjenice koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura - stoji u saopštenju i navodi da su prikupljeni dokazi „kao i uvek" predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje:

- O tome ce konačnu rec dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu. Policija ce sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačeka i Veran Matić - piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno su i novinarska i medijska udruženja zatražila od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je u MUP odgovoran za skrivanje dokaza u slučaju pretnji uredniku lista Drvotehnika, Dragojlu Blagojeviću.

Iz udruženja su ocenili da je policija u tom slučaju sprovela „površnu istragu" a da je objašnjenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP da je u pitanju tehnička greška, „zabrinjavajuće".

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu je 26. avgusta donelo rešenje o odbacaju krivične prijave zbog toga što je utvrđeno da u vreme kada Blagojević tvrdi da je sporni poziv dogodio, nije bilo ostvarenih poziva na navedeni broj fiksnog telefona. Nakon insistiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je kritičnog trenutka bilo poziva, kao i nemogućnosti oštećenog da sam dobije informacije o dolazim pozivima, tužilaštvo je direktno od operatera zatražilo listing dolaznih poziva. U zvaničnom odgovoru potvrđeno je da je Dragojlo Blagojević primio poziv 12.7.2022. godine u 23.45 casova.

Udurženja podsećaju da je 11. jula 2022. godine Blaojević, urednik lista „Drvotehnika", po izlasku novog broja iz štampe gde je pisao o navodnim malverzacija čelnika "Srbijašume", dobio je telefonske pretnje u kome se ističe da će "umreti brzo". U prijavi pretnji Blagojević je istakao da sumnja da mu je pretnje uputio v.d. direktora "Srbijašume", koji je blisko povezan sa vrhom SPS-a, a koji mu je slične pretnje i ranije upućivao.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija - AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track