02:02

KURTI SKOVAO PLAN PRED 31. OKTOBAR! Bratina za Kurir TV šokirao: Lajček je pokušao to da spreči MORAMO BITI SPREMNI NA EKZODUS

Usijanje

KURTI SKOVAO PLAN PRED 31. OKTOBAR! Bratina za Kurir TV: Ako neće biti izbegličkih kolona, onda će država morati da reaguje

Politika -

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je boravio u Prištini gde se sastao sa predsednikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Poseta je bila iznenadna, kako su preneli mediji, i to drugi put za manje od mesec dana, a razgovor se najpre odnosio na pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice. On je ukazao da rok za preregistraciju ističe 31. oktobra i da međunarodna zajednica želi da zna kakvi su planovi po tom pitanju. Lajčak je istakao da "ni u čijem interesu nije da situacija eskalira".

Inače, ova poseta dolazi u trenutku kada u javnosti kruži informacija da su Francuska i Nemačka predstavile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predlog za postizanje normalizacije odnosa, koji prvenstveno ide u korist takozvanom Kosovu jer se predlaže da uđe u Ujedinjene nacije.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Gosti Usijanja: prof. Boris Bratina, Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

- Meni se čini da je Lajčekova poseta pokušaj da se pred 31. oktobar nešto učini na slobodnom prometu. Lajčak je bio, inače, u Prištini prošle nedelje i tada je pokušao Aljbina Kurtija da nagovori na isto produženje od 6 meseci. Međutim, Kurti je to odbio sa indignacijom - istakao je Bratina.

Miroslav Lajček, Gabrijel Eskobar, Aljbin Kurti
foto: EPA/JAKUB KACZMARCZYK, EPA/GEORGI LICOVSKI, EPA/Valdrin Xhemaj

- Uopšte ne treba imati iluziju o tome da neko sa nama hoće da pregovara. Mislim da se nalazimo u situaciji gde Amerika očekuje da Srbi na Kosovu prihvate sve ono što Albanaske vlasti pokušavaju da implementiraju. To će pre ili kasnije ići na silu i onda će sigurno biti konflikta mi to ne možemo da izbegnemo - rekao je Bratina.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Bratina smatra da postoji mogućnost da se pred dan odluke Kurti odluči za manji napad na Srbe.

- Srbija mora da zaštiti svoj narod pre ili kasnije. Više scenarija je tu moguće, pregovori se prikazuju kao pseudo pregovori. Strahovi stanovništva na KiM su prilično veliki. Iako su tu stari, žena i deca ja se bojim da pred 31. oktobar može da se dogodi bar neki deo egzodusa ako računamo da plan Kurtija i njegovih evropskih prijatelja može malo da zaliči na "Oluju".

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig se uključila i dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izričito naveo da izbegličkih kolona, ali i druge "!Oluje" neće biti.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Ako neće biti izbegličkih kolona, onda će država morati da reaguje. Mislim da situacija nije takva da bi se odmah pristupilo bombardovanju Srbije kao što je to bilo 1999. godine. Mada nama se ne ostavlja druga opcija nego da izvršimo neku intervenciju bude li došlo do nekog proganjanja sa KiM.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Čitava filozofija Kurtija je stvaranja destibilizacije. Postoji doktrina Nemačke koja vrši izuzetan pritisak na Kurtija, ali za uzvrat ona će se založiti da Kosovo uđe u Savet Evrope. Mi smo do sada uspevali da to uopšte ne izađe na glasanje, ali sada je drugačije - rekaoje Miletić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:47

KURTI JE FANATIK KOJI NIKAKO DA IZAĐE IZ ŠINJELA EKSTREMISTE! Rajić: Tirana nas vidi kao partnera, Priština kao NEPRIJATELJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track