AMBASADOR SRBIJE U SAD, MARKO ĐURIĆ ZA KURIR: Korisno bi bilo da Lajčak konačno postavi rok Prištini za formiranje ZSO!
Foto: Kurir štampano

Intervju nedelje

AMBASADOR SRBIJE U SAD, MARKO ĐURIĆ ZA KURIR: Korisno bi bilo da Lajčak konačno postavi rok Prištini za formiranje ZSO!

Politika -

U interesu i srpske i albanske strane je da se pitanje Kosova reši, ali ne prema tuđim rokovima i pod pritiskom, već onda kada se nađe istinski kompromis i rešenje koje će podjednako odgovarati i ne odgovarati i jednoj i drugoj strani. Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, bolje je da razgovaramo i pregovaramo i 100 godina ako treba, nego da jedan jedini dan budemo u bilo kakvom konfliktu, kaže u intervju nedelje za Kurir ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Govoreći o srpsko-američkim odnosima u ovom trenutku, te o tome koje su najvažnije oblasti saradnje, a koje potencijalne tačke sporenja, Đurić kaže:

- Ponosno mogu da kažem da se odnosi Srbije i SAD, koji su nedavnim otvaranjem nove zgrade naše ambasade simbolično dobili novi zamah, trenutno nalaze na najvišem stepeniku u novijoj istoriji. U poslednje dve godine, uz podršku najviših organa Republike Srbije, preusmerili smo fokus s reči na dela, postavljajući političko težište na snaženje ekonomske i bezbednosne infrastrukture saradnje, ali i na razvoj ranije nepravedno zapostavljenih sfera kulture, umetnosti i sporta. Takođe, duplirali smo broj članova srpskog kokusa u Kongresu SAD, a trgovinska razmena i privredni obrt između naše dve zemlje je gotovo udvostručen. Vidim da postoje brojne tačke spajanja između naše dve zemlje, dok o pitanjima o kojima ne delimo iste stavove svakako delimo razumevanje i uvažavanje.

Koliko u američkoj politici postoji razumevanja za stav Srbije u vezi s Kosovom? Može li se doći do konačnog rešenja u ovoj stvari bez Amerike?

- Dijalog Beograda i Prištine jedno je od glavnih pitanja na agendi specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan (Gabrijela Eskobara, prim. aut.), što je i potvrda značaja koji SAD pridaju ovom pitanju. Podrška naših američkih, ali i evropskih partnera, primarno implementaciji prethodnih dogovora i sporazuma, kao i što skorijem pronalasku rešenja, od suštinske je važnosti za stabilnost regiona. Mi ćemo uvek ceniti prisustvo i pomoć onih koji se iskreno zalažu za kompromisni ishod razgovora.

Marko Đurić
foto: Kurir

Izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio je da bi konačni dogovor između Beograda i Prištine trebalo biti postignut do 2024, što je povezao sa američkim izborima. Prema njegovim mišljenju, Srbija treba da iskoristi period kada je u fokusu spoljne politike SAD. Kakva je vaša procena?

- Lično smatram da bi, kada je o rokovima reč, korisno bilo da gospodin Lajčak Prištini konačno postavi rok za formiranje ZSO. Makar i novi, pošto su svi stari odavno prošli. Svakako je u interesu i srpske i albanske strane da se ovo pitanje reši, ali ne prema tuđim rokovima i pod pritiskom, već onda kada se nađe istinski kompromis i rešenje koje će podjednako odgovarati i ne odgovarati i jednoj i drugoj strani. Kao što je predsednik Vučić rekao, bolje je da razgovaramo i pregovaramo i 100 godina ako treba, nego da jedan jedini dan budemo u bilo kakvom konfliktu.

S obzirom na svakodnevne pritiske na našu zemlju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da li predviđate da će uskoro doći trenutak da se stav Srbije o tome promeni, jer će "šteta biti veća od koristi"?

- Iako su mnogi tvrdili da Srbija neće izdržati duže od nekoliko dana sa sprovođenjem zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je formulisao predsednik Vučić, evo, prošlo je već 250 dana globalne krize, a Srbija se i dalje, čuvajući svoje interese, drži zacrtanog kursa. I pored toga što je rat u okruženju stvorio izuzetno tešku situaciju i za našu zemlju, ni za tren ne sumnjam da će se i buduća vlada Srbije uvek voditi i brigom za budućnost Srbije, ali i zaštitom vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

O novoj vladi

Uveren sam da će Ana Brnabić sastaviti još jači tim

Sve su glasnije spekulacije da ćete biti deo novog kabineta u Nemanjinoj 11, ali i da ćete kao osoba od poverenja predsednika Vučića biti zaduženi za rukovođenje strankom, ukoliko bi on otišao s njenog čela. Da li ste s nekim već razgovarali na neku od ovih tema i da li biste prihvatili ovakve pozive? - Takvim i sličnim spekulacijama svedočimo po raznim medijima poslednjih nekoliko meseci, te smatram da ne bi bilo odgovorno ni ozbiljno od mene da se njima bavim. Uveren sam da će mandatarka Brnabić sastaviti još jači, snažniji i stabilniji tim koji će se, sa starim iskustvom i novim entuzijazmom, još odlučnije boriti za našu zemlju i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

U Vašingtonu je nedavno svečano otvorena Ambasada Srbije, na samo 900 metara od Bele kuće, a otvaranju je prisustvovao i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Kakvi su vaši utisci sa otvaranja i koliko je ovo značajno za Srbiju?

Marko Đurić
foto: Printscreen/Twitter

- Okupivši visoke zvanice srpske i američke vlasti, članove ovdašnjeg vojnog i diplomatskog kora, zatim ugledne predstavnike političkog, akademskog i kulturnog života, kao i srpske dijaspore, svečano otvaranje nove zgrade naše ambasade u SAD bio je, s pravom mogu da kažem, jedan od primećenijih i posećenijih događaja ove sedmice. Nova kuća Srbije u samom centru Vašingtona kruna je dvogodišnjih napora da naša zemlja u glavnom gradu SAD konačno dobije dom dostojan njene istorijske uloge i partnerstva sa Amerikom. Ako mi dozvolite, citirao bih i reči samog gospodina Eskobara na ceremoniji otvaranja, kada je rekao da naši odnosi nikad nisu bili bolji i da idu u pravom smeru. Takva ocena važno je priznanje našoj zemlji, politici našeg aktuelnog državnog rukovodstva i radu naše ambasade u prethodnom periodu.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track