ISPRAVKA: Ambasada Srbije u Ukrajini zatvorena je u martu, ne u oktobru
Kijev, Foto: BETA/Amir Hamzagić

ISPRAVKA: Ambasada Srbije u Ukrajini zatvorena je u martu, ne u oktobru

Politika -

Naš portal je 16. oktobra 2022. objavio tekst pod nazivom: AMBASADA SRBIJE U KIJEVU PRIVREMENO ZATVORENA: Preporučuje se našim državljanima napuštanje Ukrajine, a analiza fekt-čekera pokazala je da je ovaj tekst i naslov "manipulisanje činjenicama" te ih ovim putem ispravljamo.

U našem tekstu u kom se tvrdi da je Ambasada Republike Srbije u Ukrajini zatvorena ili da treba da se zatvoriti, pozivamo se na obaveštenje koje se nalazi na zvaničnoj stranici Ambasade.

Međutim, analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se ovo obaveštenje na toj stranici nalazi od 4. marta 2022. godine. Kako se navodi u daljoj analizi, ukoliko se na stranici Ambasade otvori “Verzija za štampu” ovog obaveštenja, dostupna na njegovom dnu, otvara se saopštenje na čijem se vrhu jasno navodi da je ono objavljeno 4. marta.

Isto obaveštenje o zatvaranju Ambasade u Ukrajini objavljeno je i dan ranije, 3.3.2022, na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Tada su i brojni mediji u regionu izvestili da je Ambasada privremeno zatvorena. Stoga je ponovno objavljivanje vesti koje se poziva na ovo saopštenje, 7 meseci kasnije, dezinformativno i dovodi čitaoce u zabludu.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track