KURTI PRETI DA ĆE SRBE OSTAVITI BEZ STRUJE: Prištinska vlada odlučnije krenula u rušenje dogovora iz Brisela
Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

Nova opasnost na severu KiM

KURTI PRETI DA ĆE SRBE OSTAVITI BEZ STRUJE: Prištinska vlada odlučnije krenula u rušenje dogovora iz Brisela

Politika -

Srpska kompanija „Elektrosever“ mogla bi da ostane bez licence, što je još jedan vid institucionalnog terora nad srpskim narodom, upozorava Milan Ivanović

Energetika je postala goruća tema u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, naročito posle upozoravajućih najava da bi sever KiM mogao ostati bez struje. Kosovska vlada krenula je odlučnije u rušenje takozvane mape puta, odnosno dogovora koje su dve strane u junu postigle u Briselu, a koji štiti vitalni interes Srbije i srpskog stanovništva u oblasti energetike.

Razgovor s Lajčakom

Ovaj dokument osigurao je potpunu energetsku nezavisnost u snabdevanju severa KiM i garantovao prisustvo srpske kompanije „Elektrosever“ na objektima energetske infrastrukture na tom prostoru, uključujući i trafostanicu Valač. Prištinske vlasti koriste uključenost EU u dijalogu da optuže Beograd, jer „Elektrosever“ nije ispoštovao rok od 100 dana da ispuni tačke dogovorenog vodiča. Tako je i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak iz Prištine poslao upozorenje da postoji rizik od oduzimanja licence „Elektroseveru“, što je bila i jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

- Ozbiljan i odgovoran razgovor s Miroslavom Lajčakom o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine. Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava - poručio je Vučić.

Životno pitanje

Bivši direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović kaže da ovaj potez Prištine može ugroziti život Srba:

- To je političko, ali i životno pitanje za Srbe koji žive na KiM. Ove nove pretnje su planski i institucionalni teror nad Srbima, jer bi to značilo da će firma pod kontrolom Prištine da u potpunosti preuzme snabdevanje i distribuciju struje. Posle gradnje baza, pogotovo u pograničnim predelima, bodljikavih žica i okupacije, za nas bi to bila još jedna bezbednosna nesigurnost. To nije ništa drugo nego nastavak etničkog čišćenja Srba. Samo je lepše upakovano od NATO bombi, a sve ide u pravcu da se Srbija odvoji od svog naroda na KiM.

I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja