08:52

POSLE IZBORA U AMERICI NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO Demokrate uzimale novac od Albanaca sa KiM, PRITISCIMA POKUŠAVAJU DA SE OPRAVDAJU

kurir televizija

POSLE IZBORA U SAD NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO Deđanski: Da se Tramp vrati u Belu kuću neće biti idealno, ALI BI SRBIJI BILO BOLJE

Politika -

Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i prof. dr Stevica Deđanski u jutarnjem programu Kurir televizije istakli su da će se predstojećim izborima u Americi promeniti situacija u celom svetu.

Oni su istakli da je pritisak na Srbiju postojao i pre Ukrajine i da bi postojao i da nije izbila kriza na istoku, jer se moćnici koji su uzimali novac od Albanaca sa Kosova i Metohije mogu da ga opravdaju samo ako postignu svoj prvobitni cilj.

- Crkva je vezivno tkivo u svim srpskim zemljama, zato se na nju vrši pritisak u svim srpskim zemljama. Direktna je priča pritisak na Srbiju, a samim tim i na predsednika Aleksandra Vučića - kaže prof. dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje u jutarnjem programu Kurir televizije.

- Mi imamo jasne linije koje smo ranije odredili, sankcije Rusiji su tako nebitne, Evropa trguje sada više sa Rusijom nego ranije - kaže Deđanski.

Mina Zirojević je istakla da prvo treba staviti viznu liberalizaciju tzv. Kosova da vidimo koliko će tamo ostati, pa tek onda govoriti o nekoj nezavisnosti.

Mina Zirojevic, Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

Čak i oni koji su sve predavali, nisu predavali tzv. Kosovo, a ovi pritisci sada vezani su za američke izbore, kaže Deđanski.

- Druga tačka su izbori za predsednika Amerike. Ovde imaju prednost, oni kolonizuju Evropu, EU više nema nikakvu moć. Sada se sve rasplinulo, uspeli su da raznesu moć Nemačke. Čak i za dve godine, nerealno je da se situacija sa Beogradom i Prištinom reši za dve godine. Sve je moguće da se dogovori ako se ispune neki nacionalni interesi. Gledajući nas ovde i ovu vlast sada rata neće biti, ali Srbija se i uvažava. Pokazuje se čvrst stav i daje se Srbiji mogućnost da se razgovara - kaže Deđanski.

I Kurtiju je jasno da im vreme ne ide u korist, kaže Zirojević.

- Nama ne mora nužno da škode promene u Evropi. A sve se menja. Nakon svih godina ulaganja u KiM nisu tamo uspeli ništa. Najvažnije je videti kakve lične interese imaju u pojedinci na prostoru KiM. Oni moraju da pravdaju ogroman novac koji su oni lično dobili od ljudih sa tzv. Kosova. Da sada ponovo dođe Donald Tramp na čelo Amerike, neće biti idealne situacije, ali će biti bolje - kaže Zirojević.

Deđanski je istakao i da mi ne branimo naše interese, već međunarodno pravo i tako treba da nastavimo da radimo, istakao je Deđanski.

Mina Zirojevic, Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

- Ako bi bilo poštenja, lako bi mogle da se reše stvari. Vladimir Putin koristi taj presedan, jer je on napravljen. Najbolje bi bilo da Amerika kaže da je pogrešila sa Kosovom, napravi jedan korak unazad i više nema presedana. Ili da nas preko noći prime u EU i mi ćemo odmah usaglasiti svoju spoljnu politiku sa njima. Ako im je izgovor KiM, mi se možemo pozvati na Kipar, koji je podeljen, a članica je EU. Šta god da oni kažu, nama ide u korist - istakao je Deđanski.

Mina Zirojević se osvrnula na problem sa strujom na severu Kosova i Metohije i istakla da pretnje da će se Srbima isključiti struja na severu KiM je samo jedan u nizu pritisaka na našu zemlju.

Mina Zirojevic, Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

- Srbima na KiM se divim, i po cenu da ja nemam struje, ja bih njima dala, da se pre mi smrznemo nego oni, jer zamislite tu odlučnost da Srpkinje tamo rađaju sada više dece nego Albanke i to se desilo prvi put od 90-ih - kaže Mina Zirojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:23

JEDINI NAČIN DA PREŽIVIMO JE DA SE SRBIJA OPREDELI ZA OVO! Bušatlija: Ako budemo primorani da uvedemo sankcije Rusiji GUBIMO GAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track