01:02

ZLATNI PRESEK SVIH SRPSKIH INTERESA! Ana Brnabić predložila nova ministarstva da se bore sa problemom NOVCA, HRANE I ENERGENATA!

kurir tv

ZLATNI PRESEK SVIH SRPSKIH INTERESA! Ana Brnabić predložila nova ministarstva da se bore sa problemom NOVCA, HRANE I ENERGENATA!

Politika -

Čekalo se mesecima na imena novih ministara, a čim su izašli, počele su polemike oko toga da ima previše ministarstava, da li će novi kabinet vući ka istoku ili ka zapadu i zašto nema nekih imena na koja smo navikli kada su ministarska mesta u pitanju.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Mandatarka Ana Brnabić sutra će izložiti ekspoze i saopštiti konačan sastav vlade. Imena ministara već su poznata. Danas se obelodanilo da će Mihajlo Jovanović voditi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Ministarstvo za javna ulaganja vodiće Marko Blagojević, dok će ministri bez portfelja biti Novica Tončev, Đorđe Milićević, Edim Đerlek.

Nova vlada će imati četiri ministarstva više nego prethodna. To su Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Ukupno će biti 25 ministarstava.

U emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji, dobili smo obrazloženja na ovu temu od Gorana Vesića, kandidata za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastructure i Dragoljuba Kojčića, političkim filozofom i publicistom.

Kako izgleda Vlada iz perspektive političkog filozofa i publiciste, ovoga se on prvo prisetio:

- Setio sam se jednog naslova koji sam upotrebio za jednu drugu kompoziciju Vlade, ali mislim da ova u punijem smislu reči odgovara ovom naslovu,a to je zlatni presek svih srpskih interesa. Kod nas postoji jedna zabluda kada je u pitanju organizacija političkog života koja se pokazala 5. oktobra. Ministri i potpredsednici Vlade moraju da budu grandiozne političke figure, ovde se radi o kompetentnosti a ne o tome koliko ste politički talentovani - rekao je Dragoljub Kojčić, pa dodao:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- A zlatni presek je jer sa jedne strane ima dovoljno ljudi koji predstavljaju kontinuitet, a sa druge strane dovoljno novih lica.

Goran Vesić je obrazložio zbog čega se ovoliko čekalo da se formira Vlada:

- Nije se čekalo, kao što sam čuo primedbe opozicionih krugova, 7 meseci. Čekalo se mnogo manje sa obzirom da su izbori završeni 5. jula a ne 3. aprila. Mi smo prilikom pregovora prihvatili sve što su tražili. A ministarstava ima manje ili više, kojih sada ima, a u prethodnoj Vladi ih nije bilo, zato što Vlada je jedan operativni tim, koji treba da odgovori na izazove koji čekaju zemlju u narednom periodu. A Evropa ni svet nisu isto mesto za življenje nakon početka rata između Ukrajine i Rusije. Sve zemlje imaju finansijske probleme, i najbogatije zemlje, čak i one koje imaju dovoljno novca, ne znaju da li će imati dovoljno energenata, sve zemlje strahuju da će imati problema sa snabdevanjem hranom. To su tri velika izazova koja su totalno promenili svet i prioritete u njemu - rekao je Vesić, pa dadao:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- U tome leži odgovor, zbog čega je mandatarka Ana Brnabić odlučila da predloži neka nova ministarstva. Meni je posebno drago ono za nauku, zato što se već duže vremena govori o tome da nauka treba da ima svoje ministarstvo, zato što prosveta suviše složena da bi na istom mestu bili, predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko i nauka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:47

GORAN VESIĆ I MILOŠ JOVANOVIĆ U POLITIČKOJ DEBATI: Pozicija Srbije nezgodna, Putin koristi pitanje KiM da bi opravdao napad na Ukrajinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja