01:27

KURTI BLOKIRA PREGOVORE, DAO ROK OD 10 MESECI ZA PREREGISTRACIJU Srbima na severu, JAKO teško, ne očekuju ništa dobro IZ OVOG

Slamanje otpora srba

KURTI ZATEŽE KRIZU DO GRANICE PUCANJA! Radun: Ovo je nov način zastrašivanja Srba i pokušaj sprečavanja njihovog povratka na KiM

Politika -

Da li će na Kosovu i Metohiji ostati mirno posle nove najave u uvođenju kosovski tablica, razgovarali su Olivera Budimir, spisateljica i Branko Radun, analitički političar.

Neposredni povod bila je tema hitnog sazivanja saveta za nacionalnu bezbednost po pitanju statusa vozila Srba na KIM.

Redakcija
foto: Kurir tv

- U igri je jedna diplomatija koja nije vidljiva, gde Srbija pokušava da reši stvari. Kurti pravi jednu krizu, zateže do granice pucanja, ali uvek ostvaruju neku prednost na terenu. Oni time zastrašuju Srbe i sprečavaju vraćanje Srba na sever, ponižaajući i vršeći pritisak - rekao je Radun,

Redakcija
foto: Kurir tv

Zaključio je da tu i nema nekih promena u ponašanju, jer je Kurti blokirao mogućnost pregovora izjavama da su Srbi vršili genocid nad Albancima, i time što uopšte nije hteo da dolazi na sastanke.

Redakcija
foto: Kurir tv

Povodom sugestije SAD-a na sednici za odlaganjem odluke o registarskim tablcama, na deset meseci, Olivera Budimir koja je neposredno pre ovog razgovora bila u Gračanici, kaže:

- To nije nikakvo rešenje, niti ustupak. Pre deset dana kad sam bila tamo, doživela sam sve ovo jako bolno. Narod se nada, ali ne očekuju ništa dobro iz ovog - rekla je Budimir.

Kako je najveći pritisak na Srbe sa severa Kosova, pretnje da će Srbima oduzeti vozilo, spisateljica je iznela impresiju da ih Prištinska vlast uopšte ne uvažava, jer su fizički vezani sa Srbijom, a žive u jako teškom materijlalnom i psihičkom stanju, i ne žele da odu iz svojih rodnih mesta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track