OPASNI POTEZI PRIŠTINSKE VLASTI: Kurti naoružava paravojsku, hoće ORUŽANI SUKOB sa Srbima
Foto: Profimedia, EPA Filip Singer

analitičari ocenjuju

OPASNI POTEZI PRIŠTINSKE VLASTI: Kurti naoružava paravojsku, hoće ORUŽANI SUKOB sa Srbima

Politika -

Premijer Kosova Aljbin Kurti pravi i naoružava paravojsku na KiM i na sve načine pokušava da uvuče Srbiju u oružani sukob, ocenjuju sagovornici Kurira trenutna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Naime, Kurtijeva odluka da, uprkos zahtevima zapadnih zemalja, ne produži rok za preregistraciju vozila sa KM na RKS tablice za 10 meseci, već da od 1. novembra počne sa oduzimanjem automobila sa srpskim registarskim oznakama, već danima izaziva strepnju, ali i tenzije među stanovništvom na KiM.

Hibridni rat

Potpukovnik kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan kaže za Kurir da Kurti stalno pokušava da nagovesti da će problem morati da se rešava vojno ukoliko Srbija ne popusti.

- Nažalost, očekujem probleme na Kosovu u narednim danima. Kurti pravi i naoružava paravojsku na KiM, i za to ima finansijsku pomoć pojedinih zemalja sa Zapada. Oni kao da namerno ne dozvoljavaju da nađemo mirno rešenje, ne daju nam šansu da prihvatimo bilo šta, jer svi njihovi predlozi zadiru u vitalne stvari naše države. Znate, mene ovo sve više podseća na tzv. mirovne pregovore u Rambujeu 1999, kada su jugoslovenskoj delegaciji namerno ponudili uslove za koje su znali da ne mogu biti prihvaćeni. Vrlo je moguće da pokušavaju da uvuku Srbiju u oružani sukob, jer su svesni da će Aleksandar Vučić održati reč i braniti naše stanovništvo na Kosovu, iako sam siguran da će mudro i staloženo izbeći sve provokacije - kaže Karan za Kurir i dodaje:

- Dok su drugim državama trenutno u fokusu ekonomski i energetski problemi, otkada smo dobili novu vladu, bavimo se samo bezbednosnim problemima. To govori da neko namerno želi da omete prosperitet, mir i stabilnost Srbije i da nas primora da se bavimo drugim problemima. Sve je ovo deo hibridnog rata protiv Srbije.

Paravan

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da na Kosovu trenutno postoji više paravojnih formacija, a da poseban problem predstavljaju predstavnici islamskih džihadista.

- Smatram da do eskalacije sukoba može doći čak i da rok za preregistraciju vozila bude pomeren za 10 meseci. Mislim da je pitanje tablica samo paravan da se sakrije pravo bezbednosno stanje na Kosovu, na kom haraju paravojske - smatra Janjić.

Odmazda za preregistraciju

Zapalili vozilo

Vozilo pregistrovano na kosovske tablice RKS, čiji je vlasnik Srbin, zapaljeno je u sredu oko ponoći u Ulici Dositeja Obradovića u Leposaviću, nezvanično saznaje portal Kosovo onlajn. Prema njihovim informacijama, u pitanju je vrsta odmazde jer je vlasnik u sredu preregistrovao svoj automobil sa srpskih na kosovske tablice. Zamenik direktora Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti potvrdio je da je u Leposaviću zapaljeno vozilo s kosovskim registarskim tablicama i podsetio da je ranije u istom mestu zapaljeno vozilo policijskog narednika koji je registrovao vozila kosovskim tablicama.

(Kurir.rs/J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja