VUČIĆ SA URSULOM FOR DEN LAJEN OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI GASNOG KONEKTORA: EU ulaže 500 miliona evra u energetsku infrastrukturu
Foto: Printscreen/Pink

veliki projekat

VUČIĆ SA URSULOM FOR DEN LAJEN OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI GASNOG KONEKTORA: EU ulaže 500 miliona evra u energetsku infrastrukturu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao je radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska.

- Zadovoljstvo je biti ovde, gospodine predsedniče, dragi Aleksandre. Ovo mesto pokazuje duboku povezanost koju imamo i našu sjajnu saradnju. Projekat će nas nas približiti jedne drugima i otvoriti gasno tržište Srbije za druge izvore - rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da preveliko oslanjanje na Rusiju nije dobro već je potrebna gasna diverzifikacija.

Dodala je da EK poziva Srbiju da se pridruži zajedničkoj nabavci gasa kako bi ostvarili što bolju cenu:

Ursula fon der Lejen
foto: Printscreen Pink

- Srbija je pogođena kao i EU teškoćama u energetskom pogledu. Prvi korak je kratkoročna podrška Zapadnom Balkanu i iz budžeta će biti uplaćeno 160 miliona evra za pomoć kako biste izašli na kraj sa rastom cena energenata. Drugi korak je 500 miliona bespovratnih sredstava za ulaganje u energetsku infrastrukturu - rekla je Ursula fon der Lajen i dodala da će EU finansirati i izgradnju univerzitetske dečije bolnice koja bi trebalo da bude gotova do 2025. godine.

Ursula fon der Lejen, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

Predsednica EK je naglasila da EU ostaje najvažniji ekonomski partner Srbije.

- Srbija je jedan od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu EU. Nadam se da će politika Srbije biti usklađena sa politikom EU do kraja godine. Znam da je budućnost Srbije u EU koja nije potpuna bez Srbije - rekla je Ursula fon der Lajen i dodala da ima želju da se postigne napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da Srbiji mnogo znači poseta predsednice EK.

- Hvala vam na pomoći i podršci. Za nas je 165 miliona ogroman novac. To će nam olakšati probleme sa kojima se suočavamo. Zahvalni smo EU i predsednici EK što su nam pomogli da stavri rešavamo srednjeročno i dugoročno jer bismo mi novac upotrebili za neke dnevne potrebe. Imamo još mnogo zajedničkih projekata. Strašno nam je važno da počnemo izgradnju konektora Srbija - Makedonija. Treba da razmišljamo kako da se u budućnosti povežemo i sa Crnom Gorom. Sada će nam biti mnogo lakše da dovedemo investitore u pirotski kraj - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lejen
foto: Printscreen/Pink

Predsednik je naglasio da će vizna politika biti usaglašena i pre kraja godine.

- Veoma sam zabrinut zbog razgovora sa Prištinom. Uradićemo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Jesam zabrinut, ali nemamo više kud - naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će niški aerodrom biti renoviran i da će biti uloženo 40 miliona evra.

- Zato nam nije do eskalacija i bilo kakvih problema. Nadam se da ćemo naći put da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Novinari su zatim upitali predsednicu EK od čega zavisi budućnost Srbije u EU.

- Proces proširenja se zasniva na zaslugama. To je u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU. Napredak u reformama je izuzetno važan. Do sada ste uradili mnogo toga, ali važno je i uskladiti se sa našom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. Računamo na vas kao pouzdanog partnera jer zajedno možemo da branimo zajedničke principe - rekla je Fon der Lajen.

Vučić je rekao da ne očekuje otvaranje novog klastera do kraja godine.

- Izveštaj EK nije nepravedan, sve što je napisano je tačno, Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Naše početne pozicije su različite i tu dolazimo do prvog problema. Mi i danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, a pitamo se zašto nije poštovan teritorijalni integritet Srbije. Gledaćemo da po svim ostalim pitanjima brže napredujemo ka EU.

Predsednica EK se osvrnula i na uvođenje tablica takozvanog Kosova:

- Intenzivno radimo sa partnerima na pronalaženju rešenja za tablice. Teški su razgovori. Nadam se da ćemo imati uskoro konkretno rešenje. Potrebno je da obe strane budu fleksibilne.

Vučić je naglasio da je Srbija na evropskom putu i da sa njega neće skrenuti.

Aleksandar Vučić
foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je prethodno dočekao Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu "Konstantin Veliki". Vučić je predsednici EK poklonio buket narandžastih ruža.

- Drago mi je što ću danas zajedno sa Ursulom fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti, ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu - objavio je predsednik na Instagram nalogu.

Ključan projekat za jug Srbije

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je u januaru na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je oktobar 2023. godine.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85.5 miliona evra od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49.6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2.4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

- Tim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu - naveli su na sajtu Vlade.

Sastanak Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

Aleksandar Vučić
foto: Predsedništvo Srbije

Predsednica Evropske komisije, podsetimo, zapadnobalkansku turneju započela je u sredu, posetom Severnoj Makedoniji, odakle je poručila da je Evropska unija pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom.

Nakon Skoplja, Ursula fon der Lajen boravila je u Prištini, a zatim i u Tirani.

Iz Beograda će otići u Sarajevo, a posetu regionu završava 29. oktobra posetom Podgorici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track