00:52

PUTIN U ISTORIJSKOM GOVORU PONUDIO MIR ZAPADU? Stručnjaci analiziraju, DA LI JE SPUSTIO LOPTU ILI JE OVO TAKTIKA ZA SUKOBE?

usijanje

LOME SE KOPLJA NAKON GOVORA PUTINA! OBRADOVIĆ: Narugao se celom svetu! ŠLJIVANČANIN: Nije tačno da je ceo svet protiv Rusije

Politika -

Svet je sa nestrpljenjem čekao govor predsednika Rusije Vladimira Putina u ruskom Valdajskom klubu na temu "Svet izvan hegemonije: pravda i bezbednost za sve".

Pre početka govor je okarakterisan kao istorijski i da će biti analiziran i čitan narednih nekoliko dana. Rečenica "ko seje vetar, požnjeće oluju", još jedna je izgovorena pretnja Zapadu, navode o tradicionalnim vrednostima i da svet treba da bude multipolaran, ponovio je i ovog puta, a ako je nešto iznenadilo, to je bila njegova poruka za NATO. Rekao je: "Prestanimo da budemo neprijatelji, hajde da živimo u harmoniji. Idemo u dijalog, u mir".

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Putinov govor je najavljen kao istorijski, a proteže se pitanje da li predsednik Rusije spušta loptu kada poziva NATO na harmoniju i ima li nade za dijalog i mir ili je ovo tek uvertira u opšti rat?

Na ovo pitanje, kao i na analizu govora predsednika Rusije, pričali su gosti "Usijanja" na Kurir televiziji, Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji i Darko Obradović iz Centar za stratešku analizu.

- Ovaj govor je po svojoj prilici poprilično ciničan. Kada bismo zamislili da to ne govori Vladimir Putin, čovek koji je odgovoran za ubijanje civila u Ukrajini, čovek koji odgovoran za više od 10 miliona izbeglica, za nasilne deportacije ljudi sa okupiranih teritorija, čovek koji je odgovoran za prvi osvajački rat nakon Drugog svetskog rata, mi bismo pomislili ovo je sjajno, ovo je lep govor. Međutim, taj govor je jako ciničan, koji se ruga svakom, celom svetu koji vidi šta se dešava - započeo je Darko Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Stručnjak je izneo mišljenje o savezništvu sa Rusijom.

- Rusija je već jednom doživela geostrateški udes raspadom Sovjetskog Saveza u Beloveškoj šumi. Nakon toga dolazi do oslobađanja istočnog bloka i ne širi se NATO na istok, nego istok preko NATO beži na zapad, povučeni iskustvima. Ako ste saveznik Rusije, onda morate biti apsolutni ruski vazal - rekao je Obradović.

Bivši oficir JNA Šljivančanin je rekao da nije ceo svet protiv Rusije. Takođe je i opravdao Rusiju kao silu i naveo da Rusi nikada nisu, za razliku od Zapada, nekoga držali u koloniji.

- Putin je predsednik jedne velike sile, mudro postupa, i ne želi da jedna sila upravlja svetom. Ne slažem se da je ceo svet protiv Rusije, recimo Kina, Indija, zemlje Južne Amerike, afričke zemlje, ko kaže da je ceo svet protiv Rusije? Ali im brane, kao što i nama brane i stalno nas provociraju. Srbija je potpisala dve rezolucije UN da se osudi rat u Ukrajini - rekao je Veselin Šljivančanin, pa nastavio:

Veselin Šljivančanin, Usijanje
foto: Kurir televizija

- A oni i dalje brane i pritiskaju da se uvodu i urade neke nove stvari. Ako hoćemo da živimo u dobrom svetu, u miru, solidarnosti, da se svi pomažemo, onda moramo da razumemo da ne može biti samo jedan vođa. Rusija je velika sila, ali nikada nije, bar se ja ne mogu setiti, držala nekog kao kolonijalnu zemlju, jeste učestvovala u sukobima, u Siriji i na svojim prostorima, ali nije držala kolonije kao zapadni svet.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:15

Šljivančanin i Drecun o NATO agresiji 1999. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja